Česi si budú môcť na eRecept vyzdvihnúť lieky aj v zahraničí

NETKY.SK • 23 Marec 2023, 19:30 • 2 min
Česi si budú môcť na eRecept vyzdvihnúť lieky aj v zahraničí

Praha - Čechom sa čoskoro zlepší prístup k liekom na predpis v zahraničí. Ak sú na dovolenke alebo dlhšom pobyte v krajine EÚ a svojho lekára majú v Česku, budú si môcť lieky vyzdvihnúť prostredníctvom eReceptu.

slovakia

left justify in out

Výber liekov v lekárňach v cudzine bude platiť pre krajiny zapojené do projektu cezhraničného vydávania eReceptov. "Projekt by mal umožniť to, že elektronický recept, ktorý bude vydaný v niektorom zo zapojených štátov, bude sprístupnený lekárnikovi v inom zapojenom štáte EU," spresnila Storová. V súčasnosti to funguje napríklad medzi Fínskom, Estónskom, Chorvátskom a Portugalskom. Okrem Česka sa v najbližšej dobe plánuje pridať aj Švédsko. V budúcnosti by sa podľa servera iDNES.cz mali pripojiť Poľsko, Maďarsko, Grécko, Španielsko, Taliansko, Litva a Lotyšsko. Podľa riaditeľky SÚKL na vydanie liekov bude českému pacientovi v zahraničí stačiť doklad totožnosti a identifikátor eReceptu. Spočiatku bude musieť za liek na mieste zaplatiť a vyúčtovanie neskôr riešiť so svojou zdravotnou poisťovňou. V budúcnosti bude vyúčtovanie automatizované. Projekt sa dostal do finálnej fázy testovania. Šéfka SÚKL verí, že už počas najbližších letných prázdnin bude naplno fungovať. Vo štvrtok to uviedla riaditeľka Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (SÚKL) Irena Storová, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona