Vlani rekordne rástli úvery domácnostiam, ubudli 100-% úvery

NETKY.SK • 29 Apríl 2016, 12:18 • 2 min
Vlani rekordne rástli úvery domácnostiam, ubudli 100-% úvery

BRATISLAVA - Počas celého uplynulého roka sa kontinuálne zrýchľoval rast úverovania na Slovensku. Objem poskytnutých úverov domácnostiam bol vlani v decembri najvyšší v histórii Slovenska a medziročný rast retailov najvyšší v rámci eurozóny a prakticky aj v celej Európskej únii. Ubudlo však poskytovanie 100-% úverov. Banky dodržiavali odporúčania Národnej banky Slovenska (NBS).

slovakia

left justify in out

Vyplýva to zo Správy o stave a vývoji slovenského finančného sektora za minulý rok, ktorú zostavila NBS a na dnešnom zasadnutí ju vláda SR vzala na vedomie.

 

"Úvery na bývanie tradične predstavovali hlavný faktor rastu retailových portfólií," priblížila slovenská centrálna banka. Ku koncu vlaňajška medziročne vzrástli o 13,5 %, hoci počas roka sa pohybovali mierne vyššie okolo 13,7 %. Tento nárast predstavoval objem 2,4 miliardy eur, čo bolo až o 60 % viac než pri rovnakom percentuálnom medziročnom raste na konci roka 2011.

 

Úrokové sadzby pri všetkých typoch úverov na bývanie sa ustálili, ich priemer ku koncu roka sa pohyboval okolo 2,6 % na nových úveroch. Pokračoval pritom aj trend refinancovania, pričom tieto pôžičky tvorili 28 % nových úverov. Hypotekárne úvery rástli medziročným tempom na úrovni 10 % pri priemernej úrokovej sadzbe 2,9 % pred započítaním bonifikácie pre mladých.

 

Úverovanie počas roka bolo ovplyvnené aj odporúčaniami NBS, najmä čo sa týka odporúčania týkajúceho sa pomeru výšky hypotéky k hodnote založenej nehnuteľnosti, takzvané LTV. "Ubúdali úvery s LTV nad 90 %," zhodnotila NBS s tým, že banky ich dokonca poskytovali menej, než odporúčala. "Úvery s LTV 100 % boli nahradené úvermi na odporúčanej hranici 90 %. Podiel úverov s LTV nad 80 % dosahoval 44 % produkcie," dodala NBS.

 

Na rozdiel od predchádzajúcich rokov si štyri veľké banky pritom upevnili pozíciu na trhu s podielom 76 % na nových úveroch na bývanie a s podielom 71 % na ich stave na konci roka 2015. "Táto zmena nastala napriek tomu, že veľké banky poskytovali úvery za najvyššie priemerné úrokové sadzby," uviedla národná banka.

 

Stredne veľké domáce banky mali 10-% trhový podiel na stave úverov, stavebné sporiteľne pokračovali v dlhodobom poklese pod 12 %. Pobočky zahraničných bánk mali 7-% podiel na stave úverov na bývanie.

 

Stredne veľké banky a najmä menšie banky zaznamenali výrazné nárazové medziročné rasty portfólií najmä v roku 2013 a 2014. Vlani tieto extrémy podľa NBS ustúpili, naďalej si však niektoré banky udržali 30- až 40-% nárasty portfólií. "Tieto banky prirodzene poskytovali najnižšie priemerné úrokové sadzby na nových úveroch," konštatuje NBS.

 

Väčšina bánk pritom mala vývoj priemerných sadzieb v súlade s vývojom ročnej percentuálnej miery nákladov (RPMN), rozdiel medzi nimi bol priemerne 0,3 p.b. "Vybrané inštitúcie však ponúkajú výrazne podpriemerné sadzby s relatívne vysokým RPMN. Naznačuje to marketingovú stratégiu nízkych sadzieb, ktorú však banka kompenzuje rozličnými poplatkami súvisiacimi s úverom," doplnila NBS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies