Vlády SR a ČR majú na otázku tzv. bankovej únie rovnaký názor

NETKY.SK • 30 Október 2012, 07:15 • 2 min
Vlády SR a ČR majú na otázku tzv. bankovej únie rovnaký názor

Vlády SR a ČR majú na otázku tzv. bankovej únie rovnaký názor - Politika Uviedol to dnes slovenský premiér Robert Fico na tlačovej besede v Trenčíne po spoločnom rokovaní slovenskej a českej vlády.

slovakia

left justify in out

img

Uviedol to dnes slovenský premiér Robert Fico na tlačovej besede v Trenčíne po spoločnom rokovaní slovenskej a českej vlády.

Vláda SR a vláda ČR majú na európske otázky, najmä na otázku bankovej únie a spoločného bankového dohľadu v Európe, podľa slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) rovnaký názor.

"Musí existovať spravodlivá rovnováha medzi právomocami národných regulátorov a medzi medzinárodným bankovým dohľadom. V tomto ohľade máme naozaj rovnaký názor, pokiaľ ide o túto časť bankovej únie," uviedol dnes Fico v Trenčíne na tlačovej besede po spoločnom rokovaní slovenskej a českej vlády. 

Zároveň spresnil, že na spoločnom rokovaní vlády ČR a vlády SR sa dnes rokovalo aj o vstupe českých investorov do energetiky v SR, najmä do slovenského plynárenstva. "Veľmi podrobne sme hovorili o spoločnom postupe pri ochrane záujmov SR a ČR v otázke jadra. Do podrobností sme rozoberali taktiež situáciu v českom a slovenskom železničnom Cargu a hľadali sme riešenie, či je perspektívny spoločný podnik týchto spoločností. V armáde sme definovali oblasti, kde by spolupráca mohla byť podstatne hlbšia ako doteraz," zdôraznil. 

Témami rokovaní bol podľa Fica aj šport. "SR má záujem byť spoluorganizátorom Majstrovstiev sveta v hokeji v roku 2015. My potom ponúkneme ČR tú istú spoluprácu v roku 2018. Témou bola aj spoločná futbalová liga," priblížil. 

"ČR a SR sú tvárou v tvár voči bankovej únii v rozdielnej situácii. SR je členskou krajinou eurozóny, ČR stojí mimo a do eurozóny sa ani neponáhľa. Z tohto dôvodu má niektoré záležitosti nadefinované inak. Niektoré základné kľúčové veci, ktoré sa týkajú ochrany stability vnútorného trhu, sú v ČR aj SR veľmi totožné. Obe naše krajiny razili politiku, že kvalita riešenia bankovej únie je primárna pred rýchlosťou riešenia," povedal český premiér Petr Nečas.

ČR ani SR nepovažujú podľa Nečasa spustenie jednotného bankového dohľadu od 1. januára 2013 za príliš realistické. "Predstava, že by za dva mesiace vznikla nielen príslušná legislatíva, ale aj fungujúci systém, ktorý by dozoroval viac ako 6000 bánk v Európe, je podľa nášho názoru nereálna. Komplikovaný problém bankového trhu, ktorý je v SR aj ČR väčšinou v rukách zahraničných matiek, je problémom, na riešení ktorého sa česká a slovenská vláda zhodujú," dodal český predseda vlády.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies