REPORTÁŽ: Slávnostné oceňovanie záchranárov

NETKY.SK • 6 Február 2020, 13:22 • 2 min
REPORTÁŽ: Slávnostné oceňovanie záchranárov

BRATISLAVA - Pevne verím, že rok 2020 bude pre všetkých Slovákov z pohľadu množstva tragédií milosrdnejší. Ministerka vnútra Denisa Saková to uviedla v stredu na slávnostnom oceňovaní záchranárov v priestoroch Zimnej jazdiarne Bratislavského hradu. Celkovo si ocenenia prevzalo 266 záchranárov, ktorí zasahovali pri najtragickejších udalostiach minulého roka. Na ceremoniáli sa zúčastnil aj premiér Peter Pellegrini a minister obrany Peter Gajdoš.

slovakia

left justify in out

 

Tragédie roka 2019

Ministerka v príhovore spomenula najväčšie tragédie roka 2019 - výbuch plynu s následným požiarom v bytovom dome v Prešove a nehodu autobusu pri Nitre. Vyzdvihla úsilie všetkých policajtov, hasičov, dobrovoľníkov, príslušníkov horskej služby, duchovných, psychológov, vojakov i odborníkov z chemických laboratórií, ktorí pomáhali zachraňovať životy i majetok občanov. "Chcem, aby ste vedeli, že si vašu prácu nesmierne vážime a sme na ňu hrdí," prihovorila sa prítomným. Zároveň im zaželala, aby sa z každého výjazdu vrátili domov živí a zdraví.

 

Záchranárom poďakoval aj premiér

"Stelesňujete všetky dobré vlastnosti slovenského národa," vyhlásil pred sálou Pellegrini. Záchranárom poďakoval za to, že v tých najkritickejších chvíľach nasadzujú svoje životy, za to, že sú pozitívnou inšpiráciou pre všetkých a piliermi spoločnosti.

 

img

Zľava Kamil Hoško, veliteľ zásahu Peter Bartoš a Tomáš Domén

 

Medzi ocenenými bol aj veliteľ zásahu pri výbuchu bytovky na Mukačevskej ulici v Prešove Peter Bartoš. Už pri príchode na miesto činu si podľa svojich slov uvedomoval, že ide o mimoriadne závažnú udalosť, ktorá si bude vyžadovať viac príslušníkov i techniky. "Bolo to niečo nevídané," opísal zásah v Prešove aj ocenený policajt Stanislav Dujava. Spomína, ako sa na zemi povaľovali časti nábytku, fotografie i telá obetí.

Ďalší ocenení pomáhali napríklad pri zrážke vyhliadkových lodí v Budapešti, záchrannej akcii vo Veľkej snežnej jaskyni v poľských Tatrách, výbuchu chemického skladu v Trnave či páde stíhačky MiG-29 pri Nitre. Boli medzi nimi príslušníci HaZZ, Horskej záchrannej služby, Policajného zboru, Komplexnej centrálnej záchrannej služby či dobrovoľných hasičských zborov.

 

"Pocit je samozrejme dobrý, ajkeď my moc na tie ocenenia až tak nie sme. My sme radi, ak nám niekto poďakuje, alebo keď máme dobrý pocit z vykonanej práce," komentoval svoje pocity záchranár Jakub Filipko.

 

V našej reportáži nájdete príhovor premiéra Petra Pellegriniho a Denisy Sakovej, ako aj rozhovory s riaditeľom odboru poriadkovej polície Danielom Molitorisom, záchranárom Jakubom Filipkom a ďaľšími ocenenými záchranármi. 

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona