Vládny splnomocnenec priznal segregáciu rómskych žien v slovenských nemocniciach

NETKY.SK • 29 November 2017, 14:54 • 2 min
Vládny splnomocnenec priznal segregáciu rómskych žien v slovenských nemocniciach

BRATISLAVA - Uvedomujeme si, že Rómovia majú v porovnaní s majoritou horšie podmienky aj v oblasti zdravia. Uviedol to v stanovisku vládny splnomocnenec pre rómske komunity Ábel Ravasz.

slovakia

left justify in out

"Diskriminácia v tejto oblasti existuje a negatívne nastavená verejná mienka pre nás tvorí prekážku pri implementácii mnohých politík," píše sa ďalej v texte, ktorý zverejnil úradu splnomocnenca. ​Ten ním reagoval na správu Vakeras zorales - Hovoríme nahlas, ktorú v pondelok publikovala Poradňa pre občianske a ľudské práva. Priniesla svedectvá rómskych žien z východného Slovenska, ktoré tvrdia, že zažívajú diskrimináciu a násilie v zariadeniach gynekologickej a pôrodnej starostlivosti.

 

Viaceré z 38 rómskych žien pre správu popísali prípady segregácie, zanedbávania starostlivosti, hrubé zaobchádzanie počas pôrodu a upozornili na nedostatky súvisiace s informovaným súhlasom. „Rómske ženy nám často hovoria o ponižovaní, verbálnych útokoch, nedostatočnej zdravotnej starostlivosti, o neposkytnutí dostatočných informácií či segregácii na pôrodníckych oddeleniach,“ povedala Agáta Duchoňová z Poradne pre občianske a ľudské práva, ktorá vypracovala správu spolu s Centrom pre reprodukčné práva.

„Iniciovali sme prijatie akčných plánov v oblasti zdravia, nediskriminácie a verejnej mienky, v ktorých sa vláda zaviazala podniknúť kroky na odstránenie týchto negatívnych javov. Mnohé z nich sa zhodujú s odporúčaniami, ktoré sú v správe uvedené,“ uviedol v reakcii splnomocnenec Ravasz.

 

Ministerstvo zdravotníctva vo svojom stanovisku uviedlo, že výrazne dbá na to, aby mali všetci pacienti, teda aj matky v pôrodniciach, dôstojné podmienky. K tomu chce prispieť aj prostredníctvom programu Zdravé regióny. Medzi ďalšími opatreniami spomína napríklad aj zlepšenie komunikácie medzi Rómami a poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, zvýšenie dôvery v zdravotný systém, účasť na preventívnych prehliadkach a povinnom očkovaní, včasnú identifikáciu výskytu infekčných ochorení, zlepšenie osobnej a komunálnej hygieny, prevenciu užívaniu návykových látok, podporu reprodukčného zdravia a zlepšenie popôrodnej starostlivosti či podporu dojčenia.

 

Rezort zdravotníctva potvrdil, že prostredníctvom Zdravých regiónov podporuje zlepšenie prístupu rómskych pacientov ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti. Podľa hovorkyne rezortu Zuzany Eliášovej sa snaží o komplexné dlhodobé riešenie situácie znevýhodnených skupín v oblasti zdravia, zdravotnej gramotnosti a zodpovednosti jednotlivcov za svoje zdravie. Súčasťou projektu je aj zavedenie pozície asistent osvety zdravia do nemocníc - prvých osem týchto asistentov má nastúpiť do práce už začiatkom budúceho roka. Budú sa prioritne zaoberať podporou reprodukčného zdravia, ochranou ľudských práv menší a ochranou pred diskrimináciou v zdravotnej starostlivosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies