Podľa Márie Kolíkovej bola súdna rada pri výbere sudcov na Najvyšší správny súd zodpovedná

NETKY.SK • 17 Apríl 2021, 13:34 • 2 min
Podľa Márie Kolíkovej bola súdna rada pri výbere sudcov na Najvyšší správny súd zodpovedná

BRATISLAVA - Súdna rada SR bola pri výbere sudcov na Najvyšší správny súd zodpovedná, uviedla Kolíková.

slovakia

left justify in out

Podľa Márie Kolíkovek bola úspešná približne tretina uchádzačov, ktorí prejavili záujem o túto funkciu. V prvom kole výberového konania na sudcov NSS SR uspeli deviati uchádzači z 30. Kandidáti postúpili do druhej časti výberového konania, ktorým je overenie ich sudcovskej spôsobilosti.

 

img

„Myslím si, že je to slušné percento a myslím, že aj to ukazuje, že ten projekt by mal byť úspešný,“ pokračovala ministerka, ktorá nechcela hodnotiť, či je deväť úspešných uchádzačov na prvé výberové konanie dosť, alebo málo. Je potrebné obsadiť celkom 29 voľných miest sudcov. Kolíková poďakovala predsedovi súdnej rady Jánovi Mazákovi a členom rady. „Z toho, čo viem a čo som si odsledovala, tak tomu naozaj venovali veľa svojho času, energie a veľmi hĺbkovo išli po podstate, čo je dôležité pri výbere sudcu, sudkyne Najvyššieho správneho súdu,“ doplnila. Ministerka ocenila aj to, že prijali aj mladších uchádzačov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Mária Kolíková vkladá veľkú dôveru do Eduarda Hegera. Všetci majú snahu o zlepšenie situácie vo vláde


„Zároveň si myslím, že je dobré, že súdna rada má odvahu aj spomedzi uchádzačov z Najvyššieho súdu SR urobiť rozhodnutie, ktoré nemusí byť príjemné, ale javí sa mi ako správne pri výbere tých, ktorí idú na Najvyšší správny súd,“ uzavrela Kolíková. Spomedzi sudcov správneho kolégia Najvyššieho súdu SR neuspela iba uchádzačka Viera Nevedelová. Ako vysvetlil Mazák, pravdepodobne nepresvedčila súdnu radu o svojom morálnom štandarde, a to so zreteľom na obdobie, keď bol v justícii na vedúcich postoch Štefan Harabín.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona