Purpurové srdce – ocenenie veľkým osobnostiam

NETKY.SK • 15 November 2022, 21:00 • 2 min
Purpurové srdce – ocenenie veľkým osobnostiam

BRATISLAVA - Počas slávnostného benefičného koncertu, ktorý sa uskutočňuje tradične pri príležitosti Svetového dňa predčasne narodených detí na Slovensku, vyzdvihujeme a ďakujeme za prácu tým, ktorí robia svet predčasne narodených detí lepší, krajší, kvalitnejší a zdravší. Tento rok sa podujatie uskutočňuje v priestoroch Primaciálneho paláca.

slovakia

left justify in out

Tradícia odovzdávania ocenenia Purpurové srdce je na Slovensku úzko spätá s oslavami Svetového dňa predčasne narodených detí, ktoré OZ malíček organizuje už od svojho vzniku r. 2011. Oceňovanie laureátov Purpurového srdca sa uskutočňujev troch kategóriách Osobnosť Neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti, Osobnosť verejného života a Osobnosť OZ malíček a to a prítomnosti zástupcov nemocníc a oddelení starajúcich sa o našich najmenších pacientov, podporovateľov a partnerov, rodín a priateľov predčasne narodených detí, ako aj vzácnych hostí, ktorí prijali pozvanie. Do dnešného dňa bolo odovzdaných 27 ocenení jednotlivcom, 10 kolektívom a 2 ceny boli udelené in memoriam.

 

Srdce ako symbol života a lásky

 

Počas slávnostného večera, symbolizujúceho vďaku a krehkosť života, oceňujeme osobnosti, ktoré významne prispeli k zlepšeniu podmienok v rámci starostlivosti, osvety a následnej starostlivosti o predčasne narodené deti.

 

Ocenenie, ktoré si laureáti v slávnostnej atmosfére preberajú na pódiu, je ručne vyrobená sklenená plastika v tvare srdca, autorkou ktorej je umelecká sklárka Veronika Rusňáková. Farbou diela je purpurová, farba kráľov a kráľovien a zároveň aj predčasniatok. Podoba ocenenia v sebe nesie aj symboliku. „Purpurové srdcia sú silné ako všetky nedonosené deti, nie však natoľko silné, aby vydržali tvrdý úder. Život a strata dieťaťa ide v prípade predčasniatok ruka v ruke a my môžeme ďakovať medicíne, pokroku a predovšetkým starostlivosti zdravotného personálu za to, že aj extrémne nezrelé deti sú dnes medzi nami – veselé a plné života,“ uviedla Ľubica Kaiserová, predsedníčka OZ.

Slávnostný večer v slávnostnej atmosfére

Každoročne sa oceňovanie spája aj s kultúrnym programom. Jeho úvod začína veľkolepou svetelnou šou v podaní Barbory Obložinskej. „Hymnu“ predčasne narodených detí naspievala tento rok speváčka Monika Ližbetin so svojimi deťmi a s detským zborom zostaveným z predčasniatok. Súčasťou programu je klavírne vystúpenie Evelíny Kokošovej a spev Maxa Hrbáňa,predčasne narodených detí, dnes už mladých talentov. Hudobným hosťom večera je Katka Koščová. Moderátorského slova a sprevádzaním hostí sa ujala Andrea Belányi.

 

História „boja o život“

 

Purpurové srdce sa zrodilo vďaka myšlienke armády Spojených štátov amerických, kde udeľujú takúto medailu za zranenie v boji. Existuje azda väčší boj, ako ten o život? Následky a „zranenia“, späté s predčasným narodením, si totiž nesie takéto dieťa, ako aj jeho rodina celý život. Purpurová farba pritom charakterizuje kráľovský majestát a podčiarkuje istú výnimočnosť.

Purpurové srdce je symbolom jednoty medzi skupinou ľudí, ktorá nepozerá na odlišnosti a jej členovia majú jeden spoločný cieľ – nádej na budúcnosť predčasne narodených detí. Patria do nej nielen rodičia a rodina dieťaťa, ale tiež zdravotné sestry, lekári, duchovní a priatelia. Tí všetci totiž zdieľajú puto, ktoré nie je možné vyjadriť slovami – možné ho je poznať len srdcom.

Laureáti ceny Purpurové srdce, ročník 2022:

Ocenenie pre osobnosť neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti odovzdá  predsedníčka neonatologickej sekcie prof. MUDr. Katarína Maťašová, PhD.

 

Ocenená MUDr. Iveta Reváková

 

MUDr. Iveta Reváková sa rozhodla pre povolanie lekárky už ako osemročná, kedy jej najväčšou motiváciou bolo pomáhať malým deťom. Po ukončení štúdia medicíny zostala verná detským pacientom v prešovskej nemocnici. Počas troch dekád bola pri pokrokoch medicíny, pri významných medzníkoch napredovania neonatológie, ktoré dnes pomáhajú k lepšej a zdravšej perspektíve budúceho života predčasne narodených a rizikových novorodencov. Zastáva názor, že každé bábätko, ktoré je prepustené domov čo najviac pripravené do života, je víťazstvom rodiny, ale aj víťazstvom tímu zdravotníkov. Túžbou Dr. Revákovej, ktorá pôsobila ako dlhoročná primárka prešovského perinatologického centra, je dopracovať sa v starostlivosti o predčasniatka k tzv. „Family care“, kde by pri liečbe pacientov participovali spolu so zdravotníckym personálom aj rodičia. Týmto ocenením ďakujeme za rodiny predčasne narodených detí, za ich bábätká, za kolegyne a kolegov i celú komunitu zo sveta predčasniatok a ich rodín.

 

Ocenenie pre osobnosť verejného života - navrhujú spoločne o. z.  malíček a neonatologická sekcia Slovenskej pediatrickej spoločnosti, odovzdá Jana  Majeská a predsedníčka Neonatologickej sekcie prof. MUDr. Katarína Maťašová, PhD.

 

Ocenená spoločnosť Procter & Gamble, cenu preberá Vojtech Ryska riaditeľ pre Slovensko

 

Spoločnosť P&G a značka Pampers je partnerom OZ malíček od roku 2019. Značka dlhodobo podporuje predčasne narodené deti a to hlavne vďaka plienkam Pampers Preemie Protection, ktoré boli vyvinuté v spolupráci so zdravotnými sestrami z novorodeneckých jednotiek intenzívnej starostlivosti. Vďaka tejto našej spolupráci sme mohli pred časom predstaviť špeciálne vyvinuté plienky pre nedonosené bábätká i na Slovensku a darovať ich všetkým perinatologickým centrám. Plienky sú už istý čas na oddeleniach, kde uľahčujú prácu zdravotníckemu personálu a mamičkám, pričom zabezpečujú plné pohodlie a ochranu svojim malým nositeľom. Veľmi si vážime našu spoluprácu, vďaka ktorej pomáhame spoločnými projektami predčasne narodeným deťom a oddeleniam. Mať totiž po boku silného a spoľahlivého partnera znamená prichádzať s víziami pre lepšiu a krajšiu budúcnosť tých najmenších.

 

Ocenenie pre osobnosť malíčka sa udeľuje na návrh rady a členov združenia

odovzdá  prof. Mária Patakyová a  predsedníčka OZ malíček Ľubica Kaiserová

 

Ocenená Ing. Ivana Balážová

 

Ivanka Balážová je hrdou maminou troch ratolestí, z ktorých najstaršia, deväťročná Karolínka  sa narodila predčasne. A tak sa z profesionálnej analytičky, ktorá o.i. spolupracovala aj na vesmírnom projekte Galileo, stala hrdá a nesmierne šikovná mama angažujúca sa v pomoci pre predčasne narodené deti a ich rodiny. Jej veľkým snom a zároveň motiváciou pridať sa k dobrovoľníkom nášho združenia bolo, aby rodičia predčasne narodených detí neboli v nemocniciach návštevou. Všetky aktivity, na ktorých sa Ivanka podieľala / podieľa, nesú odtlačok jej profesionality, precíznosti, ale i vlastnej skúsenosti. Spoločne tak zvyšujeme povedomie o problematike predčasných pôrodov a predčaniatok, ale jej kreatívna stránka sa odzrkadľuje aj na vizuálnej stránke malíčka. Týmto ocenením ďakujeme Ivanke, že dáva svetu predčasne narodených detí to, čo cítime najviac – svoje srdce a lásku.

 

Ocenená diplomovaná sestra Miroslava Sochuľáková

 

 „Naša Mirka“, ako ju všetci poznajú, je sestra z martinskej neonatológie, ktorá stojí nielen za odbornou a profesionálnou ošetrovateľskou starostlivosťou o predčasne narodené bábätká, ale aj za kreatívnymi darčekmi, ktoré s láskou tvorí a vytvára a ktoré majú pre rodiny predčasniatok nevyčísliteľnú hodnotu. Jej empatia a ľudský prístup navyše pomáhajú rodičom zmierniť dôsledky predčasného pôrodu a pomáha im prekonávať začiatky dlhej, náročnej cesty dieťatka do ich náručia. Sestrička Mirka je veľmi šikovná, praktická, zručná s úžasne tvorivým, inovatívnym prístupom a je mimoriadne výnimočným človekom ako súčasť kolektívu na oddelení, ale aj pre rodiny, ktoré postupne za tie roky vytvárajú našu veľkú rodinu predčasniatok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies