Vládne sily v Sýrii zabíjajú a mučia zdravotníckych pracovníkov

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 07:09 • 2 min
Vládne sily v Sýrii zabíjajú a mučia zdravotníckych pracovníkov

NEW YORK - Vládne sily v rámci prebiehajúcej občianskej vojny v Sýrii zabíjajú a mučia zdravotníckych pracovníkov. Takéto praktiky zapríčinili kolaps sýrskeho zdravotníctva a prispeli k ťažkej humanitárnej kríze v tejto krajine. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na správu americkej organizácie Lekári za ľudské práva.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zo správy vyplýva, že za necelé štyri roky trvania konfliktu zahynulo v Sýrii pri rôznych zdokumentovaných ozbrojených útokoch 610 zdravotníckych pracovníkov. Až 97 percent týchto útokov uskutočnili príslušníci vládnych síl.

 

V správe organizácie Lekári za ľudské práva sa taktiež uvádza, že 139 zdravotníckych pracovníkov zomrelo v dôsledku mučenia alebo boli popravení. "Miera a rozsah útokov na zdravotníckych pracovníkov zo strany sýrskych vládnych síl je bezprecedentná," uviedla predstaviteľka Lekárov za ľudské práva Susannah Sirkinová a dodala, že zdravotníci sa častými obeťami útokov stávajú preto, lebo sú nepohodlnými svedkami násilností, pri ktorých zasahujú.

 

Sirkinová vyzvala Bezpečnostnú radu OSN, aby útoky na lekárov a zdravotné sestry zastavila, pretože podľa medzinárodného trestného práva ide o vojnové zločiny.

 

Sýrska občianska vojna sa začala 15. marca 2011 celoštátnymi protestmi proti vláde prezidenta Asada. Odvtedy v nej zahynulo viac ako 220.000 ľudí, pričom ďalších 12 miliónov obyvateľov Sýrie potrebuje humanitárnu pomoc.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies