Vláda SR vyhlásila k dnešnému dňu štátny smútok

NETKY.SK • 15 November 2019, 07:33 • 2 min
Vláda SR vyhlásila k dnešnému dňu štátny smútok

BRATISLAVA – Po tragédii, ktorá sa odohrala len pred niekoľkými dňami v podobe dopravnej nehody pri Zlatých Moravciach, pri ktorej prišlo o život 12 ľudí, sa vláda SR rozhodla na dnešný deň vyhlásiť štátny smútok.

slovakia

left justify in out

V prípade nešťastia, pri ktorom príde o život veľké množstvo ľudí, alebo úmrtia známej osobnosti, ktorá mala veľký vplyv na spoločnosť či vysokého štátneho predstaviteľa, môže vláda Slovenskej republiky (SR) vyhlásiť štátny smútok. Pod vysokým štátnym predstaviteľom sa rozumie prezident SR, predseda Národnej rady (NR) SR, predseda vlády SR. Štátny smútok sa môže vyhlásiť aj vtedy, pokiaľ sa nešťastie, alebo úmrtie stane mimo územia SR. Pri jeho vyhlásení sa spúšťa štátna vlajka na pol žrde. 

 

img

 

V dnešný deň 15. novembra si Slovensko uctí obete spomínanej nehody autobusu štátnym smútkom, ktorý bude trvať od 8 do 20 hodiny. Rozhodla o tom vláda na včerajšom mimoriadnom rokovaní. Televízne stanice museli narýchlo zmeniť svoj dnešný program. V čase štátneho smútku je okrem iného zakázaný aj príjem vkladov, stávok, vyplácanie výhier, žrebovanie a iné úkony smerujúce k určeniu výsledku hazardnej hry.  

 

img

 

Ministerstvo vnútra odporučilo zvážiť konanie verejných akcií, ktoré by mohli narušiť dôstojný priebeh štátneho smútku. Počas konania podujatí si možno uctiť obete minútou ticha. O takýto krok požiadalo Ministerstvo kultúry SR všetky organizácie v jeho pôsobnosti. Štátny smútok sa dotkne aj zápasov 21. kola slovenskej hokejovej Tipsport Ligy. Hokejisti si uctia obete minútou ticha po úvodnej štátnej hymne a tiež čiernymi páskami na rukávoch.

 

img

 

Dopravná nehoda, ktorá sa stala medzi Zlatými Moravcami a Nitrou na ceste I/65 pri Malante patrí medzi najtragickejšie v histórii Slovenska. Zrazilo sa pri nej nákladné auto s autobusom plný cestujúcich. O život prišlo 12 ľudí a ďalších 15 sa zranilo. Premiér SR Peter Pellegrini pre tragédiu predčasne ukončil svoju zahraničnú návštevu na Cypre, vrátil sa na Slovensko na miesto nešťastia a navrhol vyhlásenie štátneho smútku.

 

img

 

Pred jeho vyhlásením ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná avizovala, že požiada, aby si v tento deň Slovensko pripomenulo aj ženy, ktoré zomreli, keď sa snažili zachrániť životy psom.

 

img

 

Na Slovensku bol štátny smútok vyhlásený doposiaľ deväťkrát. Naposledy sa tak stalo pred tromi rokmi v súvislosti s úmrtím prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča. V roku 2009 vyhlásila vláda SR štátny smútok pri podobnom veľkom dopravnom nešťastí, ktoré sa odohralo pri Polomke v okrese Brezno. Na železničnom priecestí sa zrazil autobus s vlakom. Na mieste zahynulo 12 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies