Po celom Slovensku vypukne už 20. ročník Noci múzeí a galérií

NETKY.SK • 9 Máj 2024, 14:15 • 2 min
Po celom Slovensku vypukne už 20. ročník Noci múzeí a galérií

V sobotu 18. mája sa otvoria slovenské múzeá a galérie návštevníkom v netradičnej podobe

slovakia

left justify in out

Ide o výnimočné kultúrne podujatie celoslovenského charakteru pod patronátom Rady Európy s cieľom prezentovať  a priblížiť v atrraktívnych formách kultúrne dedičstvo ľuďom a zdôrazniť význam jeho ochrany. Viaže sa na Medzinárodný deň múzeí.

Jednotlivé podujatia Noci múzeí a galérií by mali prezentovať také formy, diela a miesta, ktoré nemali možnosť vidieť návštevníci počas celého roka. Inštitúcie otvoria verejnosti svoje skryté komnaty, odhalia vzrušujúce tajomstvá, poodhalia čosi zo svojich múzejných kuchýň.

 

 

 

A čo môžete počas 20. ročníka Noci múzeí a galérií vidieť v jednotlivých mestách? 

Napríklad Múzem kysuckej dediny vás pozýva na prehliadku kuchyne starých materí, spievajúcu železnicu či prehliadku s lampášom. V Rimavskej Sobote bude toto podujatie zamerané na baroko, v Galante bude vo Vlastivednom múzeu nová výstava, v Neogotickom kaštieli koncert, ohnivé divadlo aj prehliadka historických vozidiel. 

V Banskej Bystrici budete môcť v tento deň navštíviť novootvorené priestory starého meštianskeho pivovaru, v Marianke môžete navštíviť miniexpozíciu ťažby a spracovania bridlice. 

Do Noci múzeí sa zapoja aj hrad Ľubovňa, Budatínsky hrad či Trenčiansky hrad, ktoré si budete môcť vychutnať v nočných hodinách.

Bratislavčania si počas tohto podujatia prídu na svoje. Môžete navštíviť Apponyiho palác po tme, vydať sa na odvážne pátranie na hrade Devín, absolvovať večernú prehliadku Múzea Janka Jesenského, preskúmať tajné zákutia Domu u Dobrého pastiera či Michalskej veže.

Deti sa môžu v Múzeu židovskej kultúry zapojiť do obľúbenej múzejnej pátračky, v Archeologickom múzeu bude otvorená nová atraktívna výstava Benediktínsky kláštor sv. Kozmu a Damiána. V Divadelnom ústave si môžte pozrieť unikátnu výstavu originálnych vzácnych ezponátov, Železničné múzeum pri tejto príležitosti zorganizuje jazdu historického parného vlaku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
ÚĽUV
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies