Užívanie niektorých liekov môže zvyšovať citlivosť pokožky na slnko

NETKY.SK • 26 Jún 2023, 13:00 • 2 min
Užívanie niektorých liekov môže zvyšovať citlivosť pokožky na slnko

BRATISLAVA - Užívanie niektorých liekov môže zvyšovať citlivosť pokožky na slnko či soláriá, čo môže spôsobovať vyrážky, začervenanie, opuchy či popáleniny.

slovakia

left justify in out

Dôležité je preto obmedziť pobyt na slnku a používať ochranné prostriedky aj v prípade pobytu mimo priameho slnka.

 

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) na to upozornil na sociálnej sieti. "Medzi lieky, ktoré spôsobujú takúto citlivosť, patria napríklad niektoré antibiotiká, retinoidy, antidepresíva, antiepileptiká, onkologické lieky, lieky na tlak, cukrovku a vysoký cholesterol, protizápalové lieky vrátane tých voľnopredajných, masti a krémy a rastlinné prípravky s obsahom ľubovníka bodkovaného," ozrejmil ústav.

 

Varuje, že zvýšená citlivosť pokožky na slnko môže negatívne ovplyvniť aj dlhodobé kožné ochorenia, ako napríklad atopickú dermatitídu, psoriázu alebo herpes. "Informácie o tom, či váš liek spôsobuje zvýšenú citlivosť na slnko, si prečítate v písomnej informácii pre používateľa (príbalový leták), prípadne sa spýtajte vášho lekárnika," dodal ŠÚKL.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies