Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny. Čoho sa týkajú?

NETKY.SK • 21 Marec 2024, 09:00 • 2 min
Vláda schválila zmeny v poskytovaní príspevku za ubytovanie odídencov z Ukrajiny. Čoho sa týkajú?

Na rokovaní, ktoré sa uskutočnilo v stredu 20. marca, vlády predložil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok návrh na úpravu nariadenia vlády o poskytovaní príspevku za ubytovanie odídenca. Ide o príspevok poskytovaný na základe zákona o azyle.

slovakia

left justify in out

Vláda predĺžila poskytovanie príspevku za ubytovanie odídenca poskytnuté najdlhšie do 30. júna 2024, s tým že zjednotila výšku príspevku na 6 eur za jednu noc ubytovania odídenca bez ohľadu na vek odídenca, ak ide o ubytovanie v nebytovej budove slúžiacej na krátkodobé ubytovanie, ak sa ubytovanie neposkytuje na základe oprávnenia podľa živnostenského zákona (ubytovanie poskytujú právnické osoby) alebo ak ide o obce a vyššie územné celky, ak ubytovanie poskytnú bezodplatne priamo alebo prostredníctvom svojej rozpočtovej alebo príspevkovej organizácie.

Príspevok za ubytovanie odídenca v bytoch a rodinných domoch zostáva nezmenený, bude sa poskytovať vo výške 5 eur za jednu noc ubytovania odídenca bez ohľadu na vek odídenca.

Predĺžením poskytovania vyplácaného príspevku, vrátane úpravy výšky príspevku, sa okrem zabezpečenia bývania pre odídencov, vytvorí priestor na prípravu potrebných legislatívnych zmien, ktoré zadresnenia pomoc poskytovanú v oblasti bývania pre odídencov, najmä pre zraniteľné skupiny osôb a zabezpečia udržateľnosť takejto formy pomoci pre ďalšie obdobia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Ministerstvo vnútra SR, Foto: Ilustračná (Prešov24)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies