Čarovné miesta v Benátkach, kde sa môžete dotknúť hviezd

NETKY.SK • 30 August 2023, 16:30 • 2 min
Čarovné miesta v Benátkach, kde sa môžete dotknúť hviezd

Už 80. ročník jedného z najslávnejších a najtradičnejších filmových festivalov otvára brány 30. augusta. Benátky budú hostiť hviezdy filmového neba z celého sveta a nádherné zákutia tohto jedinečného mesta na vode sa stanú nedeliteľnou scenériou veľkej oslavy filmu.

slovakia

left justify in out

Benátky sú nesmierne fotogenické a niet divu, že sa stali dejiskom nielen prestížneho filmového festivalu, ale aj mnohých slávnych filmov, ktoré sa tu nakrúcali. Jednoducho – film, filmové hviezdy a Benátky – to patrí neoddeliteľne k sebe.

Ak sa náhodou v najbližších dňoch ocitnete v tomto severotalianskom - pre nás nie až tak vzdialenom meste umenia, gondol a kanálov, objavte miesta, kde možno stretnete známu filmovú tvár, alebo sa aspoň nadýchnete magickej hviezdnej atmosféry strieborného plátna.

Ak sa budete motať okolo elegantného historického Belmond Hotel Cipriani, určite sa zvyšujú vaše šance, že nejakú hviezdu zazriete. Práve tu budú mnohí z festivalových hostí bývať, tu v Harry´s Bare, kde sedával aj Charlie Chaplin či Johnny Depp môžete pri káve, alebo pohári vínka snívať pestré filmové sny... Ikonický je aj hotel Gritti Palace, takisto svedok viacerých filmových scén.

Malý rybársky ostrov Burano cca 40 minút od Benátok, ktorý je oficiálne súčasťou mesta, vyzerá ako vystrihnutý z tých najkrajších farebných pohľadníc. Zažijete tu trochu inú atmosféru ako tú snobskú, luxusnú, hviezdnu, no o to čarovnejšiu. Chvíľami ako by tu zastal čas, nádherné malebné fasády farebných domov „zdobí“ aj tradične sa sušiaca bielizeň. Zastavte sa na centrálnom námestí Piazza Galuppi a poseďte si v niektorom z útulných baríkov, alebo reštaurácií.

Ešte o niečo pokojnejší je ostrov Mazzorbo, spojený s Buranom peším mostom. Ostrovček s 350 obyvateľmi je akýmsi dobre ukrývaným pokladom uprostred všetkého toho lesku a luxusu. Nájdete tu pokoj, romantiku, nádherné výhľady na vodu, ale aj skvelé reštaurácie s rybími špecialistami. Ktovie, možno práve tu narazíte na nejakú hviezdu, ktorá mala tiež toho ruchu už dosť?...

Ak máte predsa len radi prepych a ligot hviezd, asi najluxusnejšie apartmány a interiéry nájdete v hoteli Aman Canal Grande, kde mal svadbu aj švihák George Clooney so svojou Amal Alamuddin. Priam dekadentne bohatý hotel vás ohúri krištáľovými lustrami, elegantnými priestormi s výhľadmi na kanál a súkromným mólom.

Ak chcete nasávať viac slávnej filmovej histórie, v hoteli Des Bains sa nakrúcal oscarový Anglický pacient, v nádhernom gotickom Palazzo Soranzo Van Axel z 18. storočia v romnantickej historickej štvrti Cannaregio sa zasa odohrávali mnohé scény filmu Casanova.

Jedným z najvyhľadávanejších miest turistov, ale aj slávnych hviezd a filmových režisérov je Giudecca na juhu Benátok. Je to ostrov, spojený z ôsmich malých ostrovov, kde žije asi 5000 obyvateľov. Giudecca je najväčším ostrovom Benátok a jeho história je úzko spätá s mestom. a preto na ňom nechýbajú atrakcie a zaujímavé miesta. Sú tu nádherné kostoly (Chiesa delle zitelle, Chiesa di Santa Eufemia...) či palác Casa dei Tre Oci ako nádherné svedectvo benátskej architektúry zo zač. 20. storočia.

Asi najfotografovanejším aj najčastejšie sa objavovaným záberom je typický pohľad na Canal Grande, gondola prechádzajúca popod most Rialto, popri  Ca´Foscari. Odoláte tejto gýčovej, no tak rozkošnej atrakcii?... Keď už budete pri moste Rialto, určite si odskočte na miestny slávny rybí trh a ochutnajte čerstvé dobroty.

Určite počas návštevy neobíďte slávne námestie San Marco s mnohými pamiatkami a kŕdľami zvedavých holubov, no objavte aj menšie námestia Benátok: Campo Santo Stefano s nádherným kostolom, či útulné a malebné Campiello Barbaro. Práve tu možno stretnete na prechádzke niektorú z vašich obľúbených hviezd, ako objavuje skryté čaro a krásy Benátok...

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies