REPORTÁŽ: Rezort kultúry ide zachraňovať ľudí z kultúry či kreatívneho priemyslu v čase, kedy sa otvárajú kiná či divadlá

NETKY.SK • 30 Apríl 2021, 14:41 • 2 min
REPORTÁŽ: Rezort kultúry ide zachraňovať ľudí z kultúry či kreatívneho priemyslu v čase, kedy sa otvárajú kiná či divadlá

BRATISLAVA - Ministerstvo kultúry SR spustilo výzvu pre ľudí pôsobiacich v kultúre a kreatívnom priemysle.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom šéfka rezortu kultúry Natália Milanová (OĽaNO) na tlačovej konferencii. Žiadosti budú môcť záujemcovia predkladať od pondelka 3. mája do 30. júna 2021.

 

 

Podmienkou získania podpory sú zaplatené odvody

Milanová uviedla, že na výzvu bolo vyčlenených dostatok peňazí pre každého oprávneného žiadateľa, sumu však nešpecifikovala.

Žiadateľ môže obdržať finančnú podporu vo výške 4-tisíc alebo 6-tisíc eur, ak má za minulý rok uhradené sociálne odvody minimálne v sume 1 007,34 eura.

 

Prečítajte si tiež: Vláda schválila semafor pre kultúrne podujatia!

 

Podmienkou tiež je, že musí byť zapísaný v evidencii Fondu na podporu umenia (FPU), a to buď v evidencii profesionálnych umelcov alebo v zozname iných profesionálov v kultúre. Jeho medziročný pokles príjmov by mal byť minimálne o 30 percent.

 

Dotačná kalkulačka overí pokles tržieb o 30%
Riaditeľ Inštitútu kultúrnej politiky rezortu kultúry Matúš Bieščad dodal, že žiadatelia musia mať tiež podané daňové priznanie typu B za roky 2019 a 2020.

 

„Údaje z týchto daňových priznaní sa používajú v ‚dotačnej kalkulačke‘, ktorá bude uverejnená spolu s výzvou, na overenie podmienky poklesu medziročných príjmov minimálne o 30 percent,“ vysvetlil.

 

Ďalej doplnil, že minimálnu výšku príjmu v roku 2019 stanovili na 4-tisíc eur. Maximálny príjmový strop v minulom roku je odlišný pre fyzické osoby, ktoré si výdavky uvádzali vo forme paušálu, iný je pre tých, ktorí si uvádzali reálne výdavky.

 

Mohlo by vás zaujímať: Rezort kultúry vyčlenil na podporu neziskových organizácií viac ako 5,7 milióna eur

Bieščad podotkol, že výzvu je možné kombinovať s ostatnými dotáciami, keďže jej účel sa s nimi nevylučuje. Úspešní žiadatelia nemusia preukazovať použitie finančných prostriedkov. Táto pomoc je tiež vylúčená z nutnosti ju zdaniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies