ZDRAVIE Roman Volák: Päť dôležitých bodov k jarnej očiste a celkovému zdraviu

NETKY.SK • 10 Apríl 2022, 12:00 • 2 min
ZDRAVIE Roman Volák: Päť dôležitých bodov k jarnej očiste a celkovému zdraviu

Sociálne siete sú niekedy veľmi inšpiratívne a niekedy je dobré neodolať, keď na nich objavíme niečo zaujímavé. Moderátor Richard Vrablec sa na svojom profile pochválil, ako schudol, a za cenné športové a stravovacie rady ďakoval aj Romanovi Volákovi. Má 44 rokov, na svojom konte kvantum slovenských, európskych a celosvetových titulov, šport je alfou a omegou jeho života. Dnes poradí vám.

slovakia

left justify in out

Jar je obdobie, kedy sa možno trochu viac zamýšľame nad zmenami životného štýlu, chceme sa zbaviť zimou nahonobených kilogramov a robiť niečo pre seba a svoje zdravie. Odhodlaní? Nech sa páči!

 

Kilo za rok a naraz stovka na váhe

 

Keď sme sa začali baviť o kilách navyše, Roman uviedol príklad svojho blízkeho príbuzného, ktorý pomaly priberal po kilečkách, kilo hore-dolu veľmi nevidieť, ale naraz bol na stovke, a tú už vidno. Prezradil, že nemá problém slušne človeku povedať, že s tým treba niečo robiť, lebo nadváha sú problémy, to je jasné.

 

img

 

Nie je to len o tom, že sa chcem zmestiť do minuloročných riflí či šiat, ale pri každom kile naviac ide aj o zdravie. Pohyb prekrvuje telo, okysličuje mozog, lepšie sa rozmýšľa, odmena príde aj v podobe metabolického veku, kedy si od známych radi vypočujeme, ako dobre vyzeráme, omladli sme a podobné komplimenty.

 

Mnoho teoretických rád, poučení poznáme, ale občas je vhodné podebatovať s odborníkom, a tak sme poprosili Romana, aby pre našich čitateľov zhrnul do piatich bodov najúčinnejšie záležitosti ako naštartovať organizmus po zimnom leňošení, ako sa rozhýbať, prípadne zbaviť nadbytočného tuku. Začal, možno pre mnohých netradične.  

 

Dýchanie 

Dýchať treba zhlboka 

 

img

 

„Človek dýcha neustále, až kým nevydýchne naposledy. Je nesmierne dôležité, koľko kyslíka prejde denne naším nosom, ústami, pľúcami, telom, čo človek považuje za prirodzené, ale neuvedomujeme si, že dýchame plytko. Znamená to, že dýchame automaticky len tak, aby telo dostalo minimum kyslíka, aby fungovalo, ale dýchať treba poriadne, dať pľúcam a telu dostatočné množstvo kyslíka, správnym hlbokým nadýchnutím a rovnako aj vydýchnutím.

 

Už v dávnej minulosti sa odporúčalo ráno vstať, otvoriť okno a urobiť pár cvikov, pri ktorých by sme mali dýchať zhlboka, aby sa telo naštartovalo k dennej činnosti. Vlastne aj kovid nám ukázal, ako zle dýchame, lebo koľko ľudí skončilo na prístrojoch práve preto, že celý život dýchali nesprávne. Odolnejší boli a ľahšie ho zvládali ľudia, ktorí behali, cvičili alebo len chodili a dýchali lepšie, hlbšie.

 

 img

 

Celý život robím bojové športy a dýchanie je základ, dokonca aj pri meditácii, ktorá je súčasťou tréningu, je dýchanie absolútne najdôležitejšie. Mnohé športy nemajú v sebe meditácie, ktoré ich učia správne dýchať, preto si mnohí športovci najímajú mentálnych koučov, ktorí ich naučia koncentrovať sa na výkon, prijať prehru a podobne. V bojových umeniach toto nie je potrebné, lebo v rámci tréningov je meditácia.“

 

Pitný režim 

Hľadajte správnu vodu!

 

img

 

Roman prezrádza, že správny tréner, za ktorým človek príde s tým, že chce schudnúť, sa primárne neopýta, čo ješ ako sa stravuješ, ale čo piješ a koľko piješ.

 

„Naša slovenská pitná voda je relatívne dobrá, ale nemá nič viac. Nemá naviac minerály, ióny; je dôležité piť vodu aj so správnym PH, nakoľko naše organizmy sú zakyslené, treba ich detoxikovať. Ľudské telo je úžasný organizmus, len s ním treba vedieť narábať, správne ho nastaviť, aby fungoval tak, aby sme boli zdraví, šťastní, spokojní.

 

 img

 

Keď som sa dozvedal prvé informácie o vode, ktorých je kvantum, ani sa mi nesnívalo, že môže byť veda o vode a je jedno či o pitnej, dažďovej, morskej. Existujú, s prepáčením oblbováky, ktoré sa montujú na vodovodné batérie a majú za cieľ zmäkčiť vodu, ionizovať. Možno zmenia tú vodu z vodovodu, ale nedajú je správne PH, ktoré je pre náš organizmus najdôležitejšie. Aby som to zhrnul, na trhu je veľa vody, ale veľa aj „fejkovej“, síce spĺňa normu, aby bola predajná, neuškodí, ale ani nepomôže. Takže treba skúsiť nájsť pre svoj organizmus tú správnu vodu, pretože každý organizmus je individuálny a potrebuje niečo iné. Riešime, keď máme intolerancie na potraviny, riešme aj vodu, nielen systémom, je to zabalené, otvorím, vypijem a hotovo.“

 

 

Strava 

Čím jednoduchšia, tým lepšia 

 

img

 

„Možno ste čakali niečo iné,“ pokračuje Roman Volák, „ale základné veci sú tieto – ak sa chceme hýbať, musíme dýchať, musíme piť, musíme jesť. Nie som študovaný ani  certifikovaný odborník na stravu, ale u mňa platí  – čím jednoduchšie, tým lepšie. Ľudia niekedy robia zo stravovania zbytočnú vedu, kombinujú potraviny, diéty, pritom úspech a krása v stavovaní je v jeho jednoduchosti. Samozrejme to neplatí, ak má niekto má rôzne alergie, intolerancie.

 

Dnes už každý varí, televízie sú preplnené programami o varení, kníhkupectvá praskajú vo švíkoch pod knihami o varení, ľudia to pozerajú, čítajú a potom by len jedli. Ak jeme len zdravé jedlá, neznamená to, že od nich schudneme alebo nepriberieme. Aj pri zdravom jedle treba pozerať na množstvo. Napríklad je móda vylučovať sacharidy a potom stretnem človeka, ktorý mi hovorí, som unavený, bez energie, nevládzem. Sacharidy náš organizmus potrebuje ako zdroj energie, ale pozor, nie jesť lyžičkou cukor.

 

 img

 

Sacharidy, ktoré sa do nášho tela dostanú v zemiakoch, cestovinách, v ryži sú absolútne zdravé. A prepotrebné pre náš organizmus. Keď telu nedodáme, čo potrebuje, ono samo nás žerie, vyberá si vitamíny z vlasov, ktoré nám padajú, z nechtov, ktoré sa lámu a podobne. A ešte jedna, povedzme rada... Ak sa chceme postupne zbavovať kíl, znížme dennú dávky jedla o 300 kilokalórií. Je to jednoduchá matematika, ak má jedlo 1 000 kcal, znížme jeho prísun o tretinu. Nášmu telu tých tristo kcal chýbať nebude a znížením prísunu sa pomaly postupne budeme zbavovať úplne nenápadne kíl bez jojo efektu. Vyskúšajte, neoľutujete.“

 

Pohyb 

Radšej chodiť ako behať 

 

img

 

„Konečne sme sa dostali aj k tomu podstatnému, čo ale nie je, ako vidíte, na prvom mieste.  Pohyb. Mnoho ľudí behá. Pritom oveľa účinnejšie na chudnutie a ozdravenie organizmu je chôdza. Obyčajná ľudské chôdza.

 

 img

 

Pri behu sa namáhajú kĺby, doslova trpia, kým chôdza napríklad do kopca, je oveľa príjemnejšia, spáli viac kalórií, človek pri nej správne dýcha, čím samozrejme nezavrhujem beh. Komu vyhovuje, nech behá. Ale kombinácia chôdza a jednoduchá, aj keď pestrá strava, vytvára v tele zdravý inzulín, ktorý je tak prepotrebný pre telo, aby fungovalo bez únavy, s energiou. Kedysi boli aj kulturisti veľkí, mohutní a pred súťažou začali chudnúť. Dnes je trend, že vyzerajú celý rok rovnako, lebo nahodili správne kardio cviky a správnu stravu. Takže chodíme... Najprirodzenejší a najjednoduchší  pohyb pre ľudské telo bez ohľadu na vek.“

 

Relax 

Nepodceňujme oddych, spánok, relax 

 

img

 

„Nie nadarmo sa hovorí, ako sa človek vyspí, taký má deň. Hovoriť o dôležitosti spánku je asi liatie vody do Dunaja. Kvalitný a dostatočný spánok je dôležitý pre celkove fungovanie organizmu, aj pre dobré dýchanie, pre dobrý pohyb, pre dobré stravovanie. Jeden deň to môžeme oklamať kávou, ale na ďalší sa nám to rozhodne vypomstí ešte väčšou malátnosťou, únavou, nechuťou.

 

 img

 

Každý potrebuje iné množstvo spánku, ale ponocovanie nepospieva nikomu. Sám som prešiel teraz fázou, kedy som mal sto kíl. Teraz to dávam dole, ale bolo vidno, že som športovec, nemal som brucho, ale všade veľa svalov a kamoš mi povedal, že vyzerám ako kamión (smiech), teraz postupne dávam dole kilá a chcem ísť na súťaž do Sevily Arnold Schwarzeneger classic, ale poďme späť k relaxu. Nemusí to byť len spánok, pokojne činnosť, ktorá je pre nás relaxom, či je to spomínané chodenie plávanie, čítanie knihy, aby sme vypli a povenovali sa sebe.“

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona