Taliansky prezident rozpustil parlament

NETKY.SK • 21 Júl 2022, 18:37 • 2 min
Taliansky prezident rozpustil parlament

RÍM – Taliansky prezident Sergio Mattarella podpísal vo štvrtok dekrét o rozpustení parlamentu a po rezignácii premiéra Maria Draghiho tak otvoril cestu predčasným parlamentným voľbám.

slovakia

left justify in out

Informuje TASR na základe správ agentúr AP a DPA. „K tomuto rozhodnutiu viedla súčasná politická situácia,“ skonštatoval Mattarella v krátkom televíznom vystúpení, z ktorého cituje agentúra AFP.

 

      

Draghi sa rozhodol odstúpiť po tom, čo sa tri veľké strany vládnej koalície – Liga Mattea Salviniho, Forza Italia Silvia Berlusconiho a Hnutie piatich hviezd – v stredu v Senáte nezúčastnili na hlasovaní o dôvere Draghimu. Mattarella sa ešte v priebehu štvrtka stretne s predsedom Poslaneckej snemovne Robertom Ficom a predsedníčkou Senátu Elisabettou Casellatiovou, aby sa dohodli na konkrétnych krokoch pri rozpustení parlamentu, informovala agentúra ANSA.

 

      

Predčasné parlamentné voľby by sa mohli podľa agentúry ANSA konať 25. septembra. Tento dátum sa spomínal už predtým, avšak vznikli obavy z kolízie volieb so židovským Novým rokom, ktorý sa začína západom slnka 25. septembra. Židovská obec však vo štvrtok vyhlásila, že nemá problém s konaním volieb v tento deň.
 

     

Podľa úradu prezidenta ostanú súčasní členovia vlády zatiaľ vykonávať svoju funkciu. K vládnej kríze v Taliansku došlo po tom, ako Hnutie piatich hviezd – jeden z politických subjektov v širokej vládnej koalícii – minulý štvrtok odmietlo podporiť vládu pri hlasovaní o dôvere, spojenom s vládnym balíkom opatrení na pomoc rodinám a podnikateľom v súvislosti s rastom cien energií. Draghi po tomto hlasovaní podal demisiu. Mattarella ju však vtedy neprijal a požiadal premiéra, aby sa ešte usiloval hľadať podporu v parlamente.

 

Možno vás zaujme: Joe Biden má covid



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies