Vláda schválila akčné plány stratégie integrácie Rómov

NETKY.SK • 13 September 2017, 15:00 • 2 min
Vláda schválila akčné plány stratégie integrácie Rómov

BRATISLAVA - Zriadenie pracovnej skupiny pre prácu s verejnou mienkou na elimináciu a odstraňovanie vzájomných predsudkov medzi majoritou a rómskou populáciou, ale i uplatňovanie možností bezplatnej právnej pomoci vrátane mediácie v oblasti ochrany Rómov pred diskrimináciou.

slovakia

left justify in out

Aj to sú opatrenia, ktoré stanovujú akčné plány Stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020 v oblasti nediskriminácie a oblasti prístupov smerom k väčšinovej spoločnosti. Akčné plány v posledných dvoch oblastiach strategického materiálu integrácie Rómov dnes schválila vláda. "Cieľom akčných plánov je zvýšiť účinnosť ochrany Rómov pred diskrimináciou a nerovným zaobchádzaním a tiež zmierňovať stereotypy a predsudky majoritnej spoločnosti voči Rómom," uvádzajú predkladatelia materiálu, podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD) a splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz (nominant Mosta-Híd).

 

Poukazujú v tejto súvislosti i na prieskumy a výskumy Agentúry Európskej únie pre základné práva, Európskej komisie, ale aj Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR, ktoré v predchádzajúcich rokoch potvrdili, že na Slovensku existuje vysoká miera diskriminácie Rómov, sprevádzaná nízkou mierou informovanosti o možnostiach ochrany pred diskrimináciou. Obdobie realizácie opatrení, smerujúcich k čiastkovým a globálnym cieľom, bolo stanovené na obdobie štyroch rokov 2017–2020. V oblasti nediskriminácie sa okrem vzdelávacích projektov pre zamestnancov štátnej a verejnej správy, zameraných na znižovanie a predchádzanie diskriminácie, spomína aj personálne posilnenie Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP), ale aj vytvorenie verejného zoznamu advokátov pre oblasť porušenia antidiskriminačného zákona so zameraním na Rómov.

 

V oblasti iniciatívy integrácie Rómov prostredníctvom komunikácie je medzi navrhovanými opatreniami vytvorenie celoplošnej komunikačnej stratégie s vypracovaním kampaňového manuálu s informáciami o spôsoboch odstraňovania stereotypov, taktiež výskum dobrej praxe riešenia rómskej problematiky a zabezpečenie medializácie príkladov dobrej praxe najmä vo verejnoprávnych médiách.

 

Na základe konzultácií so zainteresovanými subjektmi uvádzajú predkladatelia materiálu aj indikatívny rozpočet na realizáciu jednotlivých aktivít. Odhadovaná suma je v prípade oblasti nediskriminácie 51.378.945,45 eura a v oblasti integrácie Rómov prostredníctvom komunikácie 271.000 eur. Časť týchto prostriedkov je možné čerpať z prostriedkov európskych a štrukturálnych fondov (EŠIF).

 

Akčné plány v spomínaných oblastiach završujú proces prípravy akčných plánov Stratégie Slovenskej republiky pre integráciu Rómov do roku 2020 a dopĺňajú už prijaté akčné plány v oblastiach vzdelávania, zamestnanosti, zdravia, bývania a finančného zabezpečenia.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies