Sýria a Tunisko po viac než desiatich rokoch obnovujú svoje diplomatické vzťahy

NETKY.SK • 13 Apríl 2023, 08:26 • 2 min
Sýria a Tunisko po viac než desiatich rokoch obnovujú svoje diplomatické vzťahy

DAMASK/TUNIS - Sýria opäť otvorí svoje veľvyslanectvo v Tunisko po tom, ako táto severoafrická krajina vymenovala nového veľvyslanca v Damasku, informovali v stredu sýrske štátne médiá.

slovakia

left justify in out

Sýrska vláda okamžite schválila a opätovala krok tuniského prezidenta Kajsa Saída, ktorým vymenoval nového veľvyslanca. Uviedli to ministerstvá zahraničných vecí týchto dvoch krajín v spoločnom, píše sýrska štátna tlačová agentúr SANA. Tunisko svoje veľvyslanectvo v Damasku zatvorilo v roku 2012. Tunisko sa tak stane ďalšou krajinou, ktorá obnovuje diplomatické vzťahy so Sýriou. Takéto kroky v poslednom období oznámilo viacero krajín, píše AP. Toto úsilie sa ešte zvýšilo po februárovom ničivom zemetrasení, ktoré zasiahlo Turecko a Sýriu. Obnovovaniu vzťahov Sýrie s inými krajiny pomohlo tiež Čínou sprostredkované opätovné nadviazanie vzťahov Saudskej Arábie s Iránom.

 

Vlády arabských krajín sa od Sýrie odklonili po tom, čo tamojší prezident Bašár Asad v roku 2011 brutálnym spôsobom zasiahol proti demonštrantom a neskôr aj civilistom počas povstania, ktoré viedlo k občianskej vojne. Rozpad vzťahov vyvrcholil vylúčením Sýrie z Ligy arabských štátov (LAŠ). Sýrska delegácia na čele s ministrom zahraničných vecí podľa štátnych médií dorazila v stredu aj do Saudskej Arábie na rokovania o obnovení vzťahov. Saudská Arábia v máji hostí summit Ligy arabských štátov. Väčšina členských krajín vyjadrila presvedčenie, že sa na ňom rozhodne o obnovení členstva Sýrie, uviedol generálny tajomník Ligy arabský štátov Ahmad Abúl Ghajt. Asad už tento rok navštívil Omán a Spojené arabské emiráty, teda krajiny, ktoré podporujú bojovníkov snažiacich sa zvrhnúť jeho vládu, píše AP. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona