Vláda sa chce zapojiť do civilnej misie EÚ na Ukrajine

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 12:05 • 2 min
Vláda sa chce zapojiť do civilnej misie EÚ na Ukrajine

BRATISLAVA - Slovensko sa bude snažiť zapojiť tento rok do civilnej misie Európskej únie na Ukrajine (EUAM). Zapojenie do tejto misie označil rezort zahraničia v Správe o pôsobení SR v aktivitách medzinárodného krízového manažmentu za rok 2014 za prioritu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Materiál dnes vláda vzala na vedomie. V tomto roku máme záujem zvýšiť svoje aktivity v misii OSN UNFICYP na Cypre a zapojiť sa do misií OSN UNSTAMIH/MINUSTAH pôsobiacej na Haiti alebo misii OSN UNMISS pôsobiacej v Južnom Sudáne. Chceme tam vyslať policajtov, konštatuje sa v správe.


Minulý rok sa Slovensko zapojilo do 14 misií medzinárodného krízového manažmentu, a to v rámci aktivít EÚ (6), OBSE (4), NATO (2) a OSN (2). Ku koncu roka 2014 mala SR najväčší kontingent v misii UNFICYP na Cypre. Slovensko má záujem aj v tomto roku pokračovať v týchto misiách. Účasť na aktivitách medzinárodného krízového manažmentu nás stála minulý rok viac ako 28 miliónov eur. Z toho vyše 27 miliónov bolo hradených z rozpočtu rezortu obrany.


Z geografického hľadiska SR v roku 2014 pôsobila predovšetkým v oblastiach prioritného politického záujmu – na západnom Balkáne, v štátoch východnej Európy a Strednej Ázie, v Afganistane, na Blízkom východe a na Cypre. V uplynulom roku sa SR zapojila aj do nových misií OBSE, a to v Macedónsku, Tadžikistane a na Ukrajine.


SR v uplynulých dvoch rokoch získala prvé skúsenosti s medzinárodným pôsobením civilných expertov (napr. diplomatov). Cieľom je do budúcnosti zapájať do aktivít postkonfliktnej rekonštrukcie aj expertov z iných oblastí, ako je napríklad poľnohospodárstvo, rozvoj vidieka, vzdelávanie, zdravotníctvo, uvádza sa v správe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies