Máte rezkú chôdzu? Budete dlho žiť

NETKY.SK • 21 Máj 2019, 13:36 • 2 min
Máte rezkú chôdzu? Budete dlho žiť

Vedci si posvietili na súvislosť medzi rýchlosťou chôdze a dĺžkou života ľudí, pričom odhalili zaujímavý vzťah.

slovakia

left justify in out

Ak patríte medzi ľudí, ktorí sa pri bežnej chôdzi obvykle nezdržiavajú žiadnym „rozjímaním“, určite máte problém udržať sa na uzde, keď sa predierate spomaleným davom ľudí pri tom, ako sa snažíte dostať z bodu A do bodu B. Zistenie britských vedcov vám však v tomto pocite úzkosti poskytne aspoň malú satisfakciu.

 

Výskumný tím z Univerzitných nemocníc v Leicestri analyzoval počas celej dekády údaje 474 919 ľudí z britskej biobanky a dopátrali sa k zaujímavému zisteniu. Tí, ktorí zvyknú kráčať rýchlo, žijú dlhšie. Ich telesná hmotnosť pritom vôbec nezohráva úlohu. Či už teda ide o človeka s nábehom na obezitu alebo štíhleho jedinca atletickej postavy, rýchla chôdza zvyšuje dĺžku života.

 

img

 

Ľudia s nízkym BMI s pomalou chôdzou mali najnižšiu priemernú dĺžku života, a to v priemere 64,8 rokov u mužov a 72,4 rokov u žien. Naopak rýchlo sa pohybujúci Briti sa dožívali 86,7 až 87,8 rokov u žien, zatiaľ čo muži sa pohybovali v priemernom veku od 85,2 až do 86,8, uvádza Longroom.com. Rýchlosť chôdze by sa teda podľa vedcov mohla stať jedným z kritérií posudzovania celkového zdravotného stavu človeka.

 

Odborníci vďaka tejto štúdii mohli vôbec prvýkrát vysloviť predpoklad, že fyzická kondícia by mohla byť oveľa smerodajnejším ukazovateľom priemernej dĺžky života než telesná hmotnosť, respektíve BMI. Pomalších ľudí preto vyzývajú, aby zrýchlili tempo svojej chôdze, pretože im to v konečnom dôsledku môže pridať niekoľko rokov života navyše.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona