Taliansko chce postaviť most medzi Kalábriou a Sicíliou

NETKY.SK • 21 Marec 2023, 09:00 • 2 min
Taliansko chce postaviť most medzi Kalábriou a Sicíliou

RÍM - Po dlhých rokoch ťahaníc talianska vláda výrazne pokročila s plánom výstavby mosta cez Messinský prieliv, ktorý oddeľuje Sicíliu od pevninského Talianska.

slovakia

left justify in out

Vládny kabinet premiérky Giorgie Meloniovej vo štvrtok (16. 3.) schválil dekrét o "naliehavých opatreniach pre vybudovanie stabilného spojenia medzi Sicíliou a Kalábriou". Parlament má teraz dva mesiace na to, aby dekrét zmenil na zákon.

 

V súčasnosti sa možno na Sicíliu dostať z pevniny iba letecky alebo trajektom. O projekte v minulosti rokovalo viacero talianskych vlád. Naposledy ho presadzoval bývalý predseda vlády Silvio Berlusconi v roku 2000. Kritici v tom čase projekt odmietali ako zbytočný a nebezpečný vzhľadom na riziko zemetrasení v regióne.

 

Podľa ekológov je projekt okrem vysokých finančných nákladov spojený aj s veľkými záťažami pre životné prostredie. Most merajúci približne 3,2 kilometra by sa stal jedným z najdlhších lanových mostov na svete. Minister infraštruktúry Matteo Salvini povedal, že je to historický deň nielen pre Kalábriu a Sicíliu, ale pre celé Taliansko.

 

Expremiér a šéf konzervatívnej strany Forza Italia Berlusconi uviedol, že most podporí ekonomiku talianskeho juhu a vyjadril presvedčenie, že projekt tentoraz už nikto nezastaví. Minister zahraničných vecí Antonio Tajani k tomu dodal, že so stavebnými prácami by sa malo začať už v roku 2024. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies