Rakúsko predstavilo interaktívnu mapu islamu. Projekt zdvihol zo stoličky aj tureckého prezidenta Erdogana

NETKY.SK • 1 Jún 2021, 12:16 • 2 min
Rakúsko predstavilo interaktívnu mapu islamu. Projekt zdvihol zo stoličky aj tureckého prezidenta Erdogana

VIEDEŇ – V Rakúsku vzbudila vášne predstavená interaktívna mapa islamu, ktorá ukazuje viac ako 600 mešít, svätostánkov či moslimských spolkov pôsobiacich v krajine.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AFP. Mapu islamu spracovalo Dokumentačné stredisko pre politický islam, ktorý v priebehu minulého roka zriadila súčasná vláda ľudovcov (ÖVP) a Zelených. Jeho cieľom je skúmať a vedecky dokumentovať politický islam.

 

„Zaevidovali sme a popísali 623 spolkov, organizácií a mešít,“ povedal vedúci projektu Ednan Aslan. Doplnil, že ide o poskytnutie transparentných dát, ktoré môžu pomôcť pri začleňovaní moslimov do väčšinovej spoločnosti. 

 

img

 

Tvorcom tiež išlo o to, aby upozornili miestnych politikov na „nebezpečné tendencie“, v dôsledku ktorých trpí väčšina moslimov žijúcich v Rakúsku.

 

Stredisko tiež zverejnilo súhrn hlavných organizácií presadzujúcich politický islam v krajine, vrátane ich ideologického zázemia či väzieb v zahraničí

 

Ako uviedla ministerka pre integráciu Susanne Raabová, mapa v žiadnom prípade nemá z moslimov urobiť podozrivé osoby. Upozornila však aj na to, že spoločnosť by nemala zatvárať oči a ignorovať nebezpečný vzostup vývoja politického islamu.

 

Ten pritom neohrozuje iba hodnotové nastavenie, ale potláča princípy liberálnej demokracie. Raabová tvrdí, že je veľmi dôležité, aby politici reflektovali na šírenie takýchto ideológií

 

Projekt ostro skritizovala islamská obec v Rakúsku. Domnieva sa, že ide o evidentné snahy vlády paušálne stigmatizovať všetkých moslimov žijúci v Rakúsku a brať ich ako potenciálne nebezpečenstvo.

 

Podľa nej totiž mapa podnecuje k rasizmu. Tým, že zverejňuje adresy jednotlivých mešít či spolkov, vystavuje moslimov bezpečnostnému riziku.

 

Mapu odsúdilo aj niekoľko sociálnych demokratov (SPÖ) poslanci za Zelených, ktorí tvoria vládnu koalíciu. Do projektu sa pustil aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Rakúsku odkázal, že mapa je xenofóbna, rasistická a protiislamská.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies