Vláda odsúhlasila obstaranie projektu rekonštrukcie historickej budovy SND

NETKY.SK • 28 Jún 2023, 17:30 • 2 min
Vláda odsúhlasila obstaranie projektu rekonštrukcie historickej budovy SND

BRATISLAVA - Zrekonštruovaná historická budova Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave by mohla návštevníkov privítať na začiatku sezóny 2031/2032. Vyplýva to z rámcového plánu realizácie rekonštrukcie historickej budovy SND, ktorý na stredajšom rokovaní vzala vláda na vedomie.

slovakia

left justify in out

Kabinet súčasne udelil Ministerstvu kultúry (MK) SR, ktoré návrh predložilo, súhlas so začatím procesu verejného obstarávania na zhotoviteľa projektovej dokumentácie, jej súčasťou bude i architektonická štúdia. Rámcový plán vychádza zo štúdie uskutočniteľnosti, ktorú nechalo vypracovať SND, a takisto hodnotiaceho materiálu Útvaru hodnoty za peniaze Ministerstva financií SR. MK rozpracovalo návrh investície v troch realizačných variantoch. "Celkové investičné náklady na jej rekonštrukciu by predstavovali v závislosti od zvolenej alternatívy finančnú sumu v rozpätí 50,9 - 82,3 milióna eur," uviedol rezort kultúry.

 

Ako ekonomicky najafektívnejší vybralo MK variant, ktorý ráta len s rekonštrukciou existujúcej budovy bez jej rozšírenia či nadstavby. Realizačný harmonogram investície predpokladá začiatok prípravných prác v roku 2024 so samotnou rekonštrukciou v rokoch 2027 - 2030 pri odovzdaní historickej budovy do prevádzky na divadelnú sezónu 2031/2032. Ministerstvo upozornilo, že v ďalšom období bude potrebné obstarať projektovú dokumentáciu a zhotoviteľa stavby. "Po obstaraní a dodaní projektovej dokumentácie MK opätovne predloží vláde návrh a požiada ju o súhlas s realizáciou rekonštrukcie," vysvetlilo MK.

 

img

interiér historickej budovy Slovenského národného divadla

 

Okrem variantu rátajúceho len s rekonštrukciou objektu sa ďalšie dva varianty týkajú možného rozšírenia o prístavbu, respektíve nový pavilón. Variant s prístavbou zvažuje prepojiť "existujúci objekt historickej budovy v časti na pozemku SND smerom ku Komenského parku", pričom reaguje na chýbajúcu skúšobňu orchestra. V tomto prípade však chýba potrebné stanovisko Krajského pamiatkového úradu v Bratislave. Variant C rozpracoval ideu výstavby nového pavilónu v bezprostrednom susedstve divadla, ktorý by poskytol kapacitné priestory pre skúšobne umelcov i podzemné parkovanie. "Aktuálny právny stav však znemožňuje využitie daného pozemku na výstavbu nového pavilónu," upozornilo MK. Historická budova SND bola v priebehu roku 2019 uzatvorená pre divadelnú prevádzku. Dôvodmi boli zlý až havarijný technický stav divadelných technológií i celkový stavebno-technický stav budovy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies