Vláda bude musieť otvoriť otázku povinného očkovania, tvrdí poslankyňa Za ľudí

NETKY.SK • 5 December 2021, 15:02 • 2 min
Vláda bude musieť otvoriť otázku povinného očkovania, tvrdí poslankyňa Za ľudí

BRATISLAVA - Opozičné strany o povinnom očkovaní nechcú ani počuť. Strana SaS by za takýto krok tiež nezahlasovala.

slovakia

left justify in out

Vláda smeruje k diskusii o povinnom očkovaní na ochorenie COVID-19, situácia ju tam vraj dotlačí. Uviedla to poslankyňa Národnej rady (NR) SR Viera Leščáková (Za ľudí). SaS podľa poslankyne Jany Bittó Cigánikovej povinné očkovanie odmieta.

 

Mimoparlamentný Hlas-SD trvá na svojom názore, že očkovanie proti koronavírusu má byť dobrovoľné, povedal nezaradený poslanec NRSR Matúš Šutaj Eštok. Všetci to uviedli v diskusnej O päť minúť dvanásť na RTVS.

 

img

 

Povinné očkovanie nie je protiústavné

"Slovensko neobjaví Ameriku, ak zavedie povinné očkovanie," skonštatovala Leščáková. Veľa ústavných právnikov podľa nej vraví, že zavedenie povinného očkovania proti ochoreniu COVID-19 nie je protiústavné.

 

Podpredseda opozičného Smeru-SD Erik Kaliňák poukázal na to, že povinné očkovanie je možné iba pri vakcínach, ktoré sú dlhodobo známe a vie sa o ich dlhodobých účinkoch.

 

img

 

Strany SaS a Za ľudí budú presadzovať tzv. lockdown pre nezaočkovaných, potvrdili poslankyne. Opozičný Smer-SD podľa Kaliňáka nie je zástancom lockdownu, ale ak si ho zlá situácia vyžaduje, je potrebné ho vyhlásiťŠutaj Eštok zdôraznil, že lockdown by mal ísť ruka v ruke s ekonomickou pomocou.

 

Súvisiaci článok: SaS nepodporí ďalší lockdown, ak nebudú zvýhodnení zaočkovaní a prekonaní!

 

Slabá motivácia ľudí k očkovaniu

"Poukážkami z dielne rezortu financií je snaha vlády podporiť a motivovať dôchodcov k zaočkovaniu," povedala Leščáková. Súhlasí, aby ju seniori dostali.

 

"Je to posledná šanca," podotkla. Poslankyňa si myslí, že ak nebude mať Slovensko očkovaných seniorov, ocitne sa v "bludnom kruhu"

 

Šutaj Eštok označil poukazy za ďalší bláznivý nápad ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO). Vyzval vládnu koalíciu, aby trvala na odchode Matoviča z funkcie ministra, inak sa Slovensko "z tohto marazmu nevymoce".

 

img

 

Cigániková deklarovala, že SaS nepodporí 500-eurové poukážky. Cieľ motivovať dôchodcov je správny, suma je však vzhľadom na verejné financie privysoká. Kaliňák by chcel napríklad vidieť štatistiku, ako očkovacia lotéria motivovala ľudí k očkovaniu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Konzílium odborníkov navrhuje predĺžiť lockdown do 16. decembra

 

Zatváranie škôl 

Poslanci sa v diskusii dotkli aj témy škôl. Bittó Cigániková si myslí, že nastavenie škôl je dobré a riaditelia situáciu zvládajú. "Školy treba zatvárať tam, kde vybuchne problém," uviedla. Deti a školy sa podľa Kaliňáka stali obeťami politického konfliktu.

 

Šutaj Eštok apeluje na vládu, aby vláda aspoň raz počúvala odborníkov. Ak povedali, že majú školy zavrieť, mali tak urobiť. Leščáková považuje za dôležité otvorenie základných škôl.

 

Kaliňák v diskusii vyzval vládu, aby ľuďom zabezpečila vitamínové doplnky, poukázal aj na štúdiu o účinku Ivermektínu na ochorenie COVID-19.

 

img

 

Štát podľa neho zlyháva v prevencii a primárnej liečbe. "Kvantum štúdií ukazuje, že Ivermektín nepomáha," reagovala Cigániková s tým, že niektorí ľudia sa Ivermektínom predávkovali.

 

Podľa Kaliňáka je to preto, lebo ho ľudia berú bez kontroly lekára a "dávajú si konské dávky". Cigániková ešte doplnila, že v primárnej starostlivosti neexistuje liek, ktorým by sa dal COVID-19 liečiť.

 

Mohlo by vás zaujímať: Do Vianoc EMA schváli nové lieky proti Covid-19. Podľa Krčméryho by sa však na ne ľudia nemali spoliehať!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona