Vláda odovzdala Indom lietadlovú loď s päťročným meškaním

NETKY.SK • 16 November 2013, 16:39 • 2 min
Vláda odovzdala Indom lietadlovú loď s päťročným meškaním

MOSKVA - Pôvodné sovietska loď s názvom Admiral Gorškov sa po rekonštrukcii za takmer dve miliardy eur zmenila na INS Vikramaditja a do indického prístavu by mala doraziť budúci rok.

slovakia

left justify in out

Ruská vláda v sobotu odovzdala indickému námorníctvu do užívania lietadlovú loď, ktorú Rusi Indom sľúbili ešte pred piatimi rokmi. Rekonštrukčné práce na plavidle sovietskej výroby sa však pretiahli a výrazne stúpli aj náklady, z dohodnutých približne 570 miliónov eur na takmer dve miliardy. Sobotňajšia ceremónia v prístave  Severodvinsk  za účasti premiéra Dmitrija Medvedeva a indického ministra obrany sa tak snažila urovnať napäté vzťahy poznačené nedodržaním dohody spred takmer desiatich rokov. Po stiahnutí ruskej vlajky nasadili indickú a pokrstili ju rozbitím kokosového orecha o bok plavidla.

Pôvodne sovietska loď s názvom Admiral Gorškov sa zmenila na INS Vikramaditja a do indického prístavu by mala doraziť budúci rok. Po úpravách je takmer 290 metrov dlhé plavidlo schopné pojať 30 lietadiel a 1600 vojakov. Jej neskoré dodanie však donútilo Indiu, v súčasnosti najväčšieho nákupcu zbraní na svete, poobzerať sa po iných dodávateľoch zbraní ako napríklad Izraeli, Francúzsku, USA či Británii. Rusi sa obhajujú nesprávnym zhodnotením práv potrebných vykonať na plavidle. Na dobrom menej ruskej armáde nepridala ani augustová explózia ponorky ruskej výroby v bombajskom prístave. Zahynulo vtedy 18 indických námorníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies