USA vyzvali Severnú Kóreu na stretnutie. Pchjongjang následne vystrelil raketu

NETKY.SK • 28 September 2021, 07:53 • 2 min
USA vyzvali Severnú Kóreu na stretnutie. Pchjongjang následne vystrelil raketu

WASHINGTON - KĽDR sa zatiaľ nevyjadrila k návrhu USA. Reagovala však na výzvu juhokórejského prezidenta, ktorý navrhol formálne vyhlásiť koniec kórejskej vojny z rokov 1950 až 1953.

slovakia

left justify in out

Spojené štáty sú pripravené stretnúť sa bez akýchkoľvek podmienok s predstaviteľmi Severnej Kórey. Uviedla to v pondelok hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jalina Porterová. Podľa juhokórejskej agentúry Jonhap tak odpovedala na otázku, či sú USA ochotné uvažovať o zmiernení sankcií uvalených na Severnú Kóreu (KĽDR). "Sme pripravení stretnúť sa s KĽDR bez akýchkoľvek podmienok a, samozrejme, dúfame, že KĽDR zareaguje na náš návrh kladne," povedala Porterová.

 

img

 

Počas telefonického brífingu Porterová znovu zdôraznila, že je potrebné viesť dialóg medzi USA a Severnou Kóreou. Takto odpovedala na otázku, či sú USA ochotné uvažovať aj nad oficiálnym vyhlásením konca kórejskej vojny.

 

Juhokórejský prezident Mun Če-in predtým navrhol, aby USA a obe Kórey, prípadne spoločne s Čínou, formálne vyhlásili koniec vojny z rokov 1950-53, čím by podporili mier a denuklearizáciu Kórejského polostrova. Vojna sa totiž skončila len prímerím.

 

Prečítajte si tiež: Poľsko chce predĺžiť výnimočný stav. Obáva sa teroristov

 

Severná Kórea stále nezareagovala na opakované návrhy administratívy prezidenta Joe Bidena na stretnutie, ktoré by sa konalo kedykoľvek a bez akýchkoľvek podmienok. Jeho predchodca Donald Trump sa stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom tri razy. V júni 2018 v Singapure, vo februári 2019 vo Vietname a v júni 2019 v demilitarizovanej zóne medzi Kóreami. Trump sa vtedy stal prvým prezidentom USA, ktorý vstúpil na pôdu KĽDR. 

 

img

 

 

Najnovšie vyjadrenia americkej predstaviteľky prišli po tom, ako sestra Kim Čong-una, Kim Jo-čong, oznámila, že jej krajina môže uvažovať o vyhlásení formálneho konca vojny, ako aj o uskutočnení vnútrokórejského summitu až vtedy, keď Južná Kórea bude pristupovať ku KĽDR nestranne a s rešpektom.

 

Test rakety 

 

Agentúra Jonhap v utorok takisto informovala, že Severná Kórea odpálila do Japonského mora najmenej jednu neidentifikovanú strelu. Vypálili ju z vnútrozemia KĽDR smerom na východ okolo 06:40 miestneho času (v pondelok o 23:20 SELČ).

 

Možno vás zaujme: Rusko otestovalo novú raketu. USA z nej majú obavy!

 

Hovorca japonského ministerstva obrany, ktorý nechcel byť menovaný, agentúre AFP povedal, že KĽDR pravdepodobne odpálila balistickú raketuRezolúcie OSN pritom zakazujú krajine  uskutočňovať skúšky balistických rakiet, ktoré by mohli v závislosti od svojej konštrukcie niesť jadrovú hlavicu. Na túto izolovanú krajinu navyše uvalili za jej jadrový program prísne medzinárodné sankcie.

 

img

 

Ak sa potvrdí, že Pchjongjang vypustil balistickú raketu, išlo by o tretí takýto štart v tomto roku. Severná Kórea odpálila 15. septembra do Japonského mora dve rakety krátkeho doletu. Malo ísť o upravenú verziu rakety typu Iskander, ktoré sú súčasťou výzbroje ruskej armády. Krátko predtým KĽDR skúšobne odpálila nový typ riadených striel dlhého doletu.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies