Vláda odobrila zákaz poplatkov za úverové účty

NETKY.SK • 20 Február 2013, 12:23 • 2 min
Vláda odobrila zákaz poplatkov za úverové účty

Vláda odobrila zákaz poplatkov za úverové účty - Politika Zákaz poberať od svojich klientov poplatok za vedenie a správu úverového účtu prináša návrh novely zákona o bankách, ktorý dnes schválil vládny kabinet. Súčasťou návrhu je aj implementácia eurosmer

slovakia

left justify in out

img

Zákaz poberať od svojich klientov poplatok za vedenie a správu úverového účtu prináša návrh novely zákona o bankách, ktorý dnes schválil vládny kabinet.

Súčasťou návrhu je aj implementácia eurosmernice, ktorá má posilniť doplnkový dohľad Národnej banky Slovenska (NBS) nad regulovanými subjektmi pôsobiacimi v rôznych sektoroch finančného trhu. Ide o banky, poisťovne a investičné spoločnosti, ktoré tvoria súčasť finančných konglomerátov. 

"NBS sa poskytnú doplňujúce právomoci a nástroje na vykonávanie doplnkového dohľadu nad týmito finančnými konglomerátmi," uvádza sa v materiáli.

Novela takisto navrhuje zakázať pobočkám zahraničných bánk robiť na území Slovenska hypotekárne obchody. Rezort financií a NBS argumentujú, že takéto obchody majú príliš špecifický charakter. Návrh ošetruje aj možnosť, že sa banka, ktorá poskytuje hypotéky, transformuje na pobočku zahraničnej banky. V tomto prípade nároky jej klientov pri hypotékach zostávajú, a to až do ich vyrovnania.


Novela zákona umožní SPF nadobudnúť pozemky, ktoré boli predmetom úveru.

Novela zákona o pozemkových úpravách upraví možnosti Slovenského pozemkového fondu (SPF) nadobudnúť pozemky, ktoré boli predmetom úveru. Novela zároveň umožní následne nimi disponovať najmä na účely reštitučných plnení. Uvádza sa to v dôvodovej správe k návrhu novely zákona, ktorý pripravilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a ktorý dnes schválila vláda SR. Účinnosť novely sa navrhuje od 1. júla 2013.

Novela zákona nadväzuje na uznesenie vládneho kabinetu z 22. augusta 2012 v Nových Sadoch o podpore subjektov poľnohospodárskej prvovýroby. Jedným zo zámerov vlády SR vyplývajúcich z vtedajšieho rokovania bolo vytvorenie podmienok pre nákup poľnohospodárskej pôdy fyzickými a právnickými osobami, ktoré na nej hospodária.

"Výsledkom rokovaní dotknutých rezortov, a to najmä MPRV SR a Ministerstva financií SR je to, že Slovenská záručná a rozvojová banka (SZRB) vytvorí produkt Moja pôda, v rámci ktorého bude možné úverovať nákup poľnohospodárskej pôdy farmármi za prijateľných podmienok," konštatuje MPRV SR.

Jednou z podmienok, ktorými SZRB podmieňuje výhodné úrokové sadzby a dobu splatnosti úverov, ako aj to, že úverovaný subjekt bude aj nákup spoluvlastníckych podielov, je posilnenie jej záruk, že v prípade zlyhania poskytnutého úveru bude pôda odkúpená za cenu zodpovedajúcu výške poskytnutého úveru. Predloženým návrhom novelizácie sa dáva možnosť SPF v takých prípadoch pôdu odkúpiť a následne ju použiť na plnenie zákonom stanovených úloh.

Návrh je podľa rezortu pôdohospodárstva skonštruovaný tak, že má zároveň obmedziť špekulatívny nákup pôdy, ku ktorým nie zriedka prichádza pri predaji založenej pôdy, v exekučných konaniach, respektíve dobrovoľných dražbách.

"Preto je potrebné, aby pri realizácii navrhovaného postupu mohli byť SPF priamo odpredané aj založené spoluvlastnícke podiely bez toho, aby založený veriteľ musel ponúknuť existujúcim podielovým spoluvlastníkom tak, ako ho vyžaduje § 140 Občianskeho zákonníka," zdôvodnil agrorezort.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies