VLÁDA: Kabinet sa bude na dnešnej schôdzi venovať aj reforme daní a odvodov

NETKY.SK • 18 Máj 2011, 07:30 • 2 min
VLÁDA: Kabinet sa bude na dnešnej schôdzi venovať aj reforme daní a odvodov

VLÁDA: Kabinet sa bude na dnešnej schôdzi venovať aj reforme daní a odvodov

slovakia

left justify in out

img

Vládny kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) by mal dnes ako prvý zo svojich bodov prerokovať dlho diskutovanú reformu daní a odvodov. Jej súčasťou bude napríklad zníženie nezdaniteľného základu dane z 19,2-násobku na 18-násobok životného minima. V budúcom roku by tak klesla táto suma o viac ako 200 eur.
      Zmeny plánuje vláda aj v prípade zdravotného a sociálneho odvodu. Po zavedení tzv. superhrubej mzdy bude zdravotný odvod predstavovať 9 % s výnimkou odvodu zdravotne ťažko postihnutých ľudí, ktorý má byť polovičný. Sociálny odvod bude 19-%, s výnimkou živnostníkov (13 %) a dohodárov (10 %).
      Po novom sa má pre ľudí pracujúcich na dohodu zaviesť tzv. odvodová odpočítateľná položka, a to na príjmy maximálne do výšky 190 eur. "Tento príjem nebude podliehať ani zdravotnému, ani sociálnemu odvodu. Položka sa bude vzťahovať na každú osobu s príjmom z dohôd, avšak pri osobe so súbehom príjmov bude znižovať o výšku príjmu z iných druhov činností," vysvetľuje sa v materiáli.
      Ministri by mali dnes prerokovať aj návrh na dotáciu na sociálne služby pre obce a vyššie územné celky (VÚC). Výdavky na podporu poskytovateľov týchto služieb za druhý polrok minulého roka by mali predstavovať celkovo viac ako šesť miliónov eur. Sumu 2,74 milióna eur by malo dostať 501 obcí a zvyšných 3,45 milióna eur sa prerozdelí medzi osem krajov.
      Na programe 46. schôdze je tiež schvaľovanie ďalšieho vojenského cvičenia jednotky špeciálnych síl USA na území SR vo vojenskom obvode Lešť. Maximálne 20 vojakov by tam malo trénovať pred nasadením do vojenskej operácie ISAF v Afganistane. Cvičenie by sa malo ukončiť do 28. júna.
      Členovia kabinetu budú rozhodovať i o uvoľnení takmer 11 miliónov eur, ktoré majú slúžiť najmä na vyplatenie peňažných náhrad za splnenú osobnú pomoc počas povodňovej situácie a škody na majetku spôsobené s vykonávaním povodňových prác. Odškodnení by tak mali byť napríklad roľníci, ktorým zatopilo polia, v snahe odvrátiť vodu od ľudských obydlí počas minuloročných jesenných a zimných povodne. Tie od septembra do decembra napáchali škody za takmer 144 miliónov eur.
      Ministerstvo vnútra predložilo nový národný akčný plán boja proti terorizmu. Ten sa orientuje na kľúčové problémy v tejto oblasti, ktoré neboli obsiahnuté v predchádzajúcich verziách plánu. Do konca roka by sa mala napríklad posúdiť potreba a možnosť zriadenia postu Národného koordinátora boja proti terorizmu v SR.
      Jednou z úloh je tiež vytvorenie mechanizmu na určovanie stupnice teroristickej hrozby a jej zavedenie do praxe. Takúto stupnicu využívajú viaceré európske krajiny, USA aj Kanada či NATO. K navrhovaným opatreniam patrí tiež posilniť zamedzenie nelegálneho obchodu s vojenským materiálom, vytvoriť efektívne pravidlá na zmrazovanie finančných zdrojov a aktív teroristov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies