Vláda ČR schválila pôžičku pre eurozónu a predbežne aj zmluvu o fiškálnej únii

NETKY.SK • 25 Január 2012, 13:32 • 2 min
Vláda ČR schválila pôžičku pre eurozónu a predbežne aj zmluvu o fiškálnej únii

Vláda ČR schválila pôžičku pre eurozónu a predbežne aj zmluvu o fiškálnej únii - Politika Česká vláda dnes schválila pôžičku pre eurozónu vo výške 1,5 miliardy eur (takmer 38 miliárd Kč) namiesto pôvodne požadovaných až 3,5 miliardy eur. Informoval o tom

slovakia

left justify in out

img

Česká vláda dnes schválila pôžičku pre eurozónu vo výške 1,5 miliardy eur (takmer 38 miliárd Kč) namiesto pôvodne požadovaných až 3,5 miliardy eur. Informoval o tom minister financií Miroslav Kalousek.

Pôžičku z devízových rezerv Českej národnej banky (ČNB) poskytne Medzinárodnému menovému fondu (MMF), ktorý má právomoci na jej vymáhanie. Vláda sa banke za pôžičku zaručí, musí to však potvrdiť parlament, informoval server novinky.cz.

Vláda premiéra Petra Nečasa (ODS) tiež predbežne a s podmienkami schválila pripravovanú európsku zmluvu o tzv. fiškálnej únii, v rámci ktorej by Brusel kontroloval rozpočty krajín eurozóny. Novinky.cz citujú Českú televíziu, podľa ktorej Česko požaduje vyjasniť niektoré body zmluvy predtým, ako ju ústavnou väčšinou potvrdí parlament alebo občania v referende.

Ak bude o osude zmluvy rozhodovať parlament, rozhodne postoj koaličných partnerov. TOP 09 ministra zahraničných vecí Karla Schwarzenberga sa dnes na vláde zdržala hlasovania. Opozičná sociálna demokracia už deklarovala, že zmluvu podporí aj bez referenda. To by sa podľa Českej televízie malo konať alebo samostatne, alebo spoločne s referendom o vstupe ČR do eurozóny.

Zmluva o tzv. fiškálnej únii sa bude vzťahovať na Česko až od jeho vstupu do eurozóny, čo krajina v najbližších rokoch neplánuje.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies