Facebook čelí ďalšiemu škandálu, ochranu osobných údajov nezvláda

NETKY.SK • 9 August 2019, 13:27 • 2 min
Facebook čelí ďalšiemu škandálu, ochranu osobných údajov nezvláda

Facebook zase niečo zanedbal. Tentokrát unikli dáta prostredníctvom Instagramu.

slovakia

left justify in out

Ochrana osobných údajov vo virtuálnom priestore je naozaj komplikovanou otázkou. V poslednom období sprevádzali škandály spojené s únikom dát o používateľoch tak spoločnosť Google, ako aj Facebook. A teraz je tu ďalší problém. A opäť súvisí s Facebookom.

 

img

 

Aby sme boli presní, tentokrát unikli údaje z Instagramu, ten však patrí pod Facebook. Začiatkom minulého roka totiž Instagram sprísnil pravidlá a obmedzil prístup spoločností k profilom svojich používateľov. Ako sa však zistilo, americký start-up HYP3R aj naďalej tieto dáta zhromažďoval. Počas celého roka mal totiž prístup k súkromným dátam jednotlivcov, konkrétne išlo o údaje o polohe a tzv. stories, teda fotografiu alebo video, ktoré sa na profile objaví len na 24 hodín, potom sa má automaticky vymazať.

 

HYP3R bol pre Facebook až doteraz dôveryhodným partnerom. Pomáhal totiž so správnym  zacielením reklamy na základe záujmov používateľov. To sa však začiatkom roka 2018 zakázalo, no start-up napriek všetkému pokračoval. A to dokonca tak, že sa svojimi aktivitami ani nijako netajil. Problém bol, že si to Facebook neodkontroloval.

 

img

 

Facebook sa do riešenia problému „obul“ až po tom, čo na to upozornila spoločnosť Business Insider. HYP3R hrubo porušil pravidlá, a tak bol z Instagramu okamžite odstránený. Vedenie sociálnej siete sa navyše vyjadrilo, že urobili všetky potrebné opatrenia, aby sa nič podobné v budúcnosti nestalo. Otázkou ostáva, či je Facebook po všetkých udalostiach z minulosti stále dôveryhodný...

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies