V Tatrách platí zvýšená lavínová hrozba

NETKY.SK • 11 Január 2023, 08:58 • 2 min
V Tatrách platí zvýšená lavínová hrozba

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Lavínová hrozba v Západných a Vysokých Tatrách nad hranicou 1500 metrov nad morom stúpla na tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Zvýšené nebezpečenstvo lavín je aj V Nízkych Tatrách nad hranicou 1400 metrov.

slovakia

left justify in out

Vo Veľkej i Malej Fatre platí mierna hrozba, druhý stupeň. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

 

"Hlavným lavínovým problémom je nový sneh, ktorý nie je dostatočne zviazaný s tvrdou podkladovou vrstvou starého snehu, alebo v nižších polohách s vrstvou mokrého podkladu pôdy. Silný vietor tento sneh premiestnil hlavne na severné, severovýchodné, východné a juhovýchodné expozície. Preto je ďalším lavínovým problémom vetrom previaty sneh," upozornil Buliak. Dodal, že na záveterných stranách hrebeňov a žľabov sa vytvorili nebezpečné dosky vetrom ubitého snehu, ktorých stabilita je veľmi nízka.

 

Uvoľnenie lavíny je podľa Buliaka možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Počas dňa horskí záchranári očakávajú samovoľné stredne veľké lavíny. V strmých exponovaných miestach s veľkou výškou naviateho snehu sa môžu vyskytnúť aj veľké lavíny. Buliak zdôraznil, že v stredu bude počasie ovplyvňovať výbežok tlakovej výše, ktorá prinesie polooblačné počasie. Za poslednú periódu sneženia pripadlo na horách do 30 centimetrov nového snehu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies