Viviane Redingová: So zákonom štátu by sa nemalo zahrávať

NETKY.SK • 1 Jún 2013, 15:03 • 2 min
Viviane Redingová: So zákonom štátu by sa nemalo zahrávať

VIEDEŇ - Eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová v sobotu nečakane tvrdo skritizovala novelu maďarskej ústavy z dielne vládnej koalície na čele s premiérom Viktorom Orbánom. Tomu prostredníctvom rozhovoru s rakúskym denníkom odkázala, že najvyšší zákon v štáte nie je "hračka".

slovakia

left justify in out

Členka Európskej komisie zároveň vyzvala na prijatie efektívnejšieho systému sankcií v rámci únie v prípade, že dôjde k porušeniu európskej legislatívy. "So zákonom štátu by sa nemalo zahrávať. Ústava nie je hračka a nemala by sa meniť každých pár mesiacov," citujú Redingovú rakúske noviny Der Standard.

Od svojho nástupu k moci v roku 2010 Orbánova vláda, ktorá v parlamente disponuje dvojtretinovou väčšinou, zmenila ústavu a upravila vyše 600 zákonov. Medzi prijatými zmenami, ktoré vyvolávajú znepokojenie, figuruje napríklad obmedzenie právomocí ústavného súdu ako aj opätovné zavedenie opatrení označených súdom za protiústavné. Zmena zákona o dôchodkovom veku sudcov poslala do predčasnej penzie asi 300 sudov. Kritiku si vyslúžili aj právomoci Národného súdneho úradu prideľovať prípady jednotlivým súdom ako aj zákaz vysielania politickej reklamy v súkromných médiách. Ďalšie prijaté zmeny pripúšťajú kriminalizáciu bezdomovcov, diskriminujú nezosobášené a homosexuálne páry a obmedzujú slobodu vierovyznania. Európska komisia Maďarsku pohrozila sankciami, keďže má pochybnosti o súlade sporných ustanovení s legislatívou Európskej únie a zásadami právneho štátu. Európsky súdny dvor v novembri minulého roku označil zákon o zmene dôchodkového veku sudcov za diskriminačný a Maďarsko požiadal o urýchlenú nápravu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies