Preventívne vyšetrenie zraku nenechávajte na poslednú chvíľu

NETKY.SK • 8 Marec 2019, 20:22 • 2 min
Preventívne vyšetrenie zraku nenechávajte na poslednú chvíľu

Zrak máme len jeden, a preto by sme sa o neho mali tiež dostatočne starať. Očné ochorenia prichádzajú často veľmi pomaly a ich príznakom mnohokrát neprikladáme väčšiu váhu. To je ale veľká chyba!

slovakia

left justify in out

Očné vady sú u mnohých z nás vrodené, iní k nim dospejú počas svojho života. V starobe bohužiaľ dosluhuje zrak každému z nás. Zrak stále patrí k najdôležitejším ľudským zmyslom, jeho poškodenie či strata dokážu úplne zmeniť život. Aj napriek tomu veľa ľudí bežné kontroly u svojho očného zanedbáva.

 

Vyšetrenie je bezbolestné 

 

Ak máte obavy, že bude vyšetrenie u očného lekára nepríjemné alebo dokonca bolestivé, nemusíte sa báť. Vďaka modernému vybaveniu je očné vyšetrenie úplne bezbolestné.

 

U očného vás čaká napríklad meranie dioptrií, ktoré je dôležité pre správne skorigované očné vady, pretože nesprávne korigovaná očná vada môže spôsobiť únavu, bolesť hlavy, pálenie očí a veľa ďalších ťažkostí.

 

Dôležité je tiež meranie vnútroočného tlaku, ktorý môže byť - ak je vysoký - indikátorom zeleného zákalu čiže glaukómu.

 

img

 

Toto ochorenie nijako nebolí a vyvíja sa pozvoľna, takže ho pacient mnohokrát vôbec nezaznamená. Prejavuje sa však nezvratnými výpadkami zorného poľa a môže viesť až k úplnej strate zraku. Preto sa glaukómu tiež často hovorí tichý zlodej zraku.

 

Rovnako, ako dochádzate na prevenciu k praktickému alebo zubnému lekárovi, si do diára naplánujte aj návštevu očnej ordinácie. A to aj v prípade, že máte pocit, že vidíte dobre. Môžete tak predísť zrakovým problémom alebo jeho trvalému poškodeniu. Nezabúdajte nechať skontrolovať zrak aj svojim deťom. Časté pozeranie na televíziu, do počítača alebo tabletu, rozhodne detský očiam neprospieva. Neliečené očné problémy sa potom s deťmi zbytočne nesú po celý život.

 

Najčastejšie ochorenia očí

 

Medzi bežné očné vady patrí najmä krátkozrakosť alebo ďalekozrakosť. Riešením sú dioptrické okuliare alebo laserové operácie.

 

Ďaleko závažnejšie očné ochorenia sú rôzne druhy zákalov. Jedným z nich je napr. šedý zákal, ktorý vzniká najčastejšie starobou, ale aj v dôsledku trvalého užívania niektorých liečiv.

 

img

 

V počiatkoch sa ochorenie nemusí nijako prejavovať, viditeľné je až v pokročilom štádiu a väčšinou postihuje osoby staršie ako 65 rokov.

 

Šedý zákal (katarakta) je možné odstrániť iba operáciou, ktorá sa vykonáva ambulantne, trvá asi 15 minút a je úplne bezbolestná. Pacient môže zvoliť aj operáciu asistovanú laserom, teda bez použitia skalpela.

 

Výživa pre vaše oči

 

Do svojho jedálnička zaraďte viac listovej zeleniny. Má antioxidačné účinky, ktoré spomaľujú starnutie a tým znižujú riziko rozvoja chronických očných ochorení a napríklad aj šedého zákalu.

 

img

 

Výborným pomocníkom sú tiež čučoriedky, ktoré sú plné vitamínu C. Okrem toho obsahujú aj antokyány, ktoré sú prirodzenou súčasťou sietnice a ovplyvňujú ostrosť videnia.

 

Aj keď sa medicína za posledných niekoľko rokov výrazne posunula dopredu, nezabúdajte, že zrak máte stále len jeden.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies