AKTUALIZÁCIA: Chlapec neprežil zásah bleskom v detskom tábore. Zlé počasie valcuje Slovensko!

NETKY.SK • 17 August 2021, 12:10 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Chlapec neprežil zásah bleskom v detskom tábore. Zlé počasie valcuje Slovensko!

Pri tragédii v detskom letnom tábore v Turčeku zomrelo dieťa. Počasie zúrilo taktiež na viacerých miestach východného Slovenska. Silná búrka sa prehnala aj cez Banskobystrický kraj, kde silný vietor odtrhol strechy z niekoľkých rodinných domov. Nočné búrky sprevádzané silným vetrom spôsobili rozsiahlu energetickú kalamitu na strednom Slovensku. Hasiči zasahovali do dnešného rána pri 229 udalostiach.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 17. augusta 13:30

Miroslav Gejdoš zo spoločnosti Stredoslovenská distribučná (SSD) informoval, že bez dodávky elektriny je momentálne viac ako 75-tisíc odberných miest. Najvážnejšia situácia je v okresoch Prievidza, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Brezno, Zvolen, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Banská Štiavnica a Lučenec.

SSD má bez napätia takmer 900 trafostaníc. „Len na úrovni vysokého napätia riešia elektrikári 46 porúch. Väčšinu z nich spôsobil silný vietor, ktorý vyvracal stĺpy a stromy v blízkosti elektrických vedení. Tie v mnohých prípadoch popretŕhali alebo pozhadzovali vodiče. Energetici sú v maximálnom možnom nasadení, ale ešte nie je možné odhadnúť, kedy sa im podarí odstrániť jednotlivé poruchy." 

Najväčšou prekážkou pri identifikácii porúch je podľa Gejdoša hornatý terén a dlhé lesné prieseky v ťažko prístupných oblastiach. „Obnovovanie dodávky elektriny bude prebiehať podľa priority tak, aby sa vyriešili najprv problémy na úrovni vysokého napätia s dosahom na najviac obývané oblasti. Poruchy na úrovni nízkeho napätia, prípadne záhradkárske, chatové a rekreačné oblasti sa dostanú na rad neskôr." 

SSD prosí všetkých zasiahnutých odberateľov o pochopenie a trpezlivosť. Zároveň ich žiada, aby nepreťažovali poruchovú linku a volali na ňu len v nevyhnutných prípadoch, teda pri ohrození života, zdravia alebo majetku.

 

Spúšť po búrke v Žiare nad Hronom

Nočná búrka, ktorá sa prehnala mestom Žiar nad Hronom, za sebou nechala spúšť v podobe polámaných stromov, ohnutých bilboardov či vyvalených elektrických stĺpov. Ako informuje mesto na svojej webovej stránke, bez elektrickej energie ostalo niekoľko častí mesta a okolité obce. Do nemocnice prijali štyrioch pacientov s ľahkými zraneniami.

„Do žiarskej nemocnice boli prijatí na hospitalizáciu štyria pacienti. Našťastie, utrpeli iba ľahké zranenia a ich zdravotný stav je stabilizovaný,“ konštatovala hovorkyňa spoločnosti Svet zdravia Jana Fedáková.

V Parku Štefana Moysesa vyvrátilo lipu, ktorá spadla na pomocné ihrisko. „Polámané konáre boli v celom parku, pri detskom ihrisku a na kúpalisku boli vyvrátené dva smreky,“ popísala Marcela Gendiarová z Odboru životného prostredia MsÚ a dodala, že dve vyvrátené tuje boli aj pri hlavnom vchode na cintorín.

Na Ulici SNP bolo tiež niekoľko polámaných stromov. „Na Hurbanovej ulici bol odlomený vrcholec borovice a cez chodník na Pártošovej bol padnutý smrek. Vyvrátená vŕba bola aj na Sládkovičovej ulici, pri bývalej hygiene,“ vyratúva ďalej Gendiarová s tým, že pri obhliadke mesta našli ďalší zlomený strom, a to na ulici A. Dubčeka. Odlomený konár spadol na auto vo dvore na ulici A. Kmeťa. Rovnako boli popadané konáre aj na Jiráskovej ulici a ulici M. R. Štefánika. „Vyvalený a padnutý cez elektrické vedenie bol strom na Partizánskej ulici,“ doplnila Gendiarová. Polámané konáre boli aj v areáloch škôlok, a to konkrétne na Sládkovičovej ulici a ulici M. R. Štefánika. Jeden vyvrátený strom bol aj v záhradkárskej osade.

 

Hasiči zasahovali pri 229 udalostiach

Pre búrky a veternú smršť zasahovali profesionálni a dobrovoľní hasiči do dnešného rána celkom 229-krát. Najvážnejšia situácia bola v Banskobystrickom kraji, kde bola ich pomoc potrebná 65-krát. V Košickom kraji zasahovali pri 47 udalostiach, v Nitrianskom kraji uskutočnili v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou 40 výjazdov a v Žilinskom kraji zasahovali celkom 24-krát. 

Hasiči odstraňovali najmä popadané stromy z cestných komunikácii a zo zaparkovaných vozidiel. Silný vietor na mnohých miestach odtrhol strechy z rodinných domov. V niekoľkých prípadoch odčerpávali vodu zo zatopených priestorov a cestných komunikácií. Hasiči na niektorých miestach naďalej pokračujú v odstraňovaní následkov búrok.

 

Eduard Heger vyjadril úprimnú sústrasť rodine zosnulého chlapca

Predseda vlády SR Eduard Heger vyjadril úprimnú sústrasť rodine a pozostalým sedemročného chlapca, ktorý v noci zo 16. na 17. augusta zahynul v detskom letnom tábore v obci Turček v okrese Turčianske Teplice. Zraneným deťom z tábora zároveň zaželal skoré uzdravenie. 

 



„Tragédia v detskom tábore Turček zasiahla Slovensko. Vyhasnutie ľudského života je vždy bolestivé, obzvlášť, ak ide o dieťa. Rodine a pozostalým vyjadrujem úprimnú sústrasť." 

Rodine a pozostalým kondoloval aj predseda parlamentu Boris Kollár. „Je mi nesmierne ľúto, čo sa stalo. Táto obrovská tragédia nás všetkých hlboko zasiahla." 

 


 

Pôvodná správa

 

V noci zo 16. na 17. augusta sa v detskom letnom tábore v obci Turček (Turčianske Teplice) odohrala tragédia, pri ktorej zomrelo jedno dieťa. Ako informovala žilinská krajská polícia na sociálnej sieti, zranilo sa viacero detí, jedno z nich zraneniam podľahlo.

 

img

„Na miesto boli ihneď vyslané všetky dostupné policajné hliadky a tím posttraumatickej intervenčnej starostlivosti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. V súčasnosti vykonávame všetky potrebné prvotné procesné úkony s cieľom zdokumentovania skutku a rozhodnutia v zmysle Trestného poriadku. Vzhľadom na citlivosť prípadu nebudeme poskytovať k predmetnej udalosti žiadne bližšie informácie až do skončenia vyšetrovania," uviedla polícia.

 

Prečítajte si: Ľudstvo sa nachádza na začiatku klimatickej katastrofy!

Podľa dostupných informácií detský tábor v Turčeku zasiahla v noci búrka s víchricou a sedemročný chlapec neprežil zásah bleskom. Hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová potvrdila, že sa zranilo aj ďalších sedem detí, ktoré boli po ošetrení prevezené do nemocnice. Úprimnú sústrasť rodine sedemročného chlapca vyjadril na sociálnej sieti minister školstva Branislav Gröhling.

 



V zničenom stanovom tábore v noci zasahovali hasiči z Turčianskych Teplíc, Martina, Žiliny a členovia dobrovoľných hasičských zborov z Turčeka a Sučian. Podľa hovorcu Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Michala Kypusa sa v tábore nachádzalo 104 detí. „Hasiči poskytli zraneným osobám predlekársku prvú pomoc a odovzdali ich do opatery záchrannej zdravotnej službe, ktorá transportovala deti na ďalšie ošetrenie do nemocníc do Žiaru nad Hronom a Banskej Bystrice. Ostatné deti pozvážali hasičskou technikou do budovy neďalekého kláštora, kde im poskytli dočasné ubytovanie," uviedol Kypus.

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Na východnom Slovensku zúrilo tornádo! Niekoľko domov prišlo o strechy

 

Vyčínanie počasia v Prešove

Na viacerých miestach východného Slovenska sa po pondelkových večerných búrkach a intenzívnom daždi zvýšila povodňová aktivita. K šiestim obciam s vyhláseným stupňom povodňovej aktivity po nedeľňajšej búrke pribudli ďalšie. Ako informoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák, dnes k 9:00 je v súvislosti s hydrologickou situáciou vyhlásená povodňová aktivita v 12 obciach, ale aj na tokoch v okrese Bardejov.

 

img


Najvyšší III. stupeň povodňovej aktivity je vyhlásený v obciach: Zborov, Kurov, Hrabské, Lenartov, Snakov, Gerlachov, Malcov (všetky okres Bardejov), v obci Ľubotín (okres Stará Ľubovňa), na Hornej Topli v okrese Bardejov.

 

„V územnom obvode okresu Bardejov prevláda intenzívna búrková činnosť sprevádzaná lejakmi so silnou intenzitou. Dochádzalo k prudkým vzostupom vodných hladín na tokoch ako aj k záplavám povrchovou vodou,“ uviedol Bocák k vyhláseniu III. SPA na Hornej Topli prednostom Okresného úradu v Bardejove, ktorý tak urobil v pondelok o 21:00.

Druhý SPA je aktuálne platný v obciach: Rokytov, Cigeľka, Tarnov, Zlaté (okres Bardejov), toky v územnom obvode okresu Bardejov

 

„Stupne povodňovej aktivity sa môžu počas dňa meniť v závislosti od aktuálnej hydrologickej situácie a priebehu záchranných a zabezpečovacích prác.“ 

Dodal, že v súvislosti s víkendovými povodňami je v postihnutých lokalitách 60 pracovníkov a 35 kusov techniky. „Správca toku vykonáva bezprostredné zabezpečovacie práce po povodni v lokalitách, kde to hladina vody dovoľuje a zároveň sleduje aktuálnu hydrologickú situáciu. Ide najmä o odstraňovanie nánosov zátaras a pomiestnu stabilizáciu poškodených korýt vodných tokov.“

Silný vietor v Banskej Bystrici
Príslušníci Hasičského a záchranného zboru a členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Banskobystrického kraja zasahujú od polnoci v súvislosti so silnou búrkou, ktorá sa prehnala aj cez Banskobystrický kraj. Ako informuje hovorca Krajského riaditeľstva HaZZ Matúš Kondela, najhoršia situácia je v Banskej Bystrici v časti Podlavice a okolí, kde silný vietor odtrhol strechy z niekoľkých rodinných domov. Štyri desiatky hasičov s viacerými kusmi hasičskej a ťažkej techniky zasahujú v obci Horné Pršany, kde odtrhol strechu z kultúrneho domu.

 



„V ostatných častiach Banskobystrického kraja išlo prevažne o odstraňovanie popadaných stromov a odčerpávanie vody," doplnil hovorca. V Banskobystrickom kraji zasahovalo viac ako 100 príslušníkov s viac ako tridsiatimi kusmi hasičskej techniky.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies