Petíciu za ochranu národných parkov zatiaľ podpísalo vyše 26-tisíc ľudí. Pridáte sa?

NETKY.SK • 12 Júl 2021, 13:46 • 2 min
Petíciu za ochranu národných parkov zatiaľ podpísalo vyše 26-tisíc ľudí. Pridáte sa?

BRATISLAVA – Petíciu za ochranu národných parkov na Slovensku zatiaľ podpísalo vyše 26-tisíc ľudí.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z údajov na stránke oslobodme.sk, na ktorej je možné petíciu podpísať. Environmentálne organizácie v nej žiadajú komplexnú reformu ochrany prírody na Slovensku

 

Zonácia národných parkov

Cieľom aktivity je napríklad dosiahnuť, aby národné parky spravovali štátne pozemky, ktoré sa na ich území nachádzajú. V súčasnosti totiž podľa nich spravujú pozemky v národných parkoch napríklad lesnícke organizácie, ktoré majú okrem ochrany životného prostredia aj záujmy založené na hospodárskych výsledkoch.

Iniciátori petície zároveň požadujú uskutočnenie zonácie národných parkov do roku 2024 tak, ako sa Ministerstvo životného prostredia SR zaviazalo v rámci Envirostratégie do roku 2030.

 

Aktuálne ani jeden z deviatich národných parkov na Slovensku nespĺňa kritériá Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN).

 

 

Bezzásahové zóny

Priemer bezzásahových území v národných parkoch na Slovensku dosahuje úroveň 20 percent. Organizácie preto žiadajú, aby boli zabezpečené bezzásahové zóny na 50 percentách rozlohy národných parkov a v priebehu ďalších 10 až 30 rokov sa podiel bezzásahového územia v národných parkoch navýšil na 75 percent rozlohy.

Cieľom petície je aj uskutočnenie komplexnej reformy ochrany prírody na Slovensku, ktorá zabezpečí napríklad právnu subjektivitu národných parkov či podmienky pre ich primerané financovanie.

 

Na vyhlásení petície sa podieľa spolu 28 organizácií na ochranu životného prostredia či zvierat. Spustenie petície odštartovali 21. júna tohto roku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies