Obchody uvedú ročne do obehu 100 miliárd igelitových tašiek

NETKY.SK • 3 Jún 2022, 10:48 • 2 min
Obchody uvedú ročne do obehu 100 miliárd igelitových tašiek

BRATISLAVA – Na výrobu jednej igelitovej tašky sa spotrebuje rovnaké množstvo ropy ako na 115 metrov jazdy autom. Za 9 tašiek ľudia prejazdia jeden celý kilometer.

slovakia

left justify in out

Obchodné prevádzky ročne uvedú do obehu asi 100 miliárd igelitových tašiek. Väčšina z nich sa použije raz na približne 20 minút. Uviedla to Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v rámci júnovej výzvy vzdelávacej kampane Zatoč s odpadom.

 

img

 

Bežný Slovák v roku 2010 použil 466 kusov igelitiek, čo je 2,3-krát viac ako priemerný Európan. Ten použil v priemere 198 jednorazových plastových tašiek. V prírode sa igelitové tašky rozkladajú desiatky aj stovky rokov a nikdy podľa SAŽP nezmiznú úplne. „V podobe mikroplastov sa postupne hromadia v životnom prostredí, v telách živočíchov, a teda aj nás ľudí,“ poukázala.

 

img

 

Za náhradu igelitiek nemôžu byť považované ani bavlnené tašky. Počas pestovania a spracovania bavlny totiž vytvárajú uhlíkovú i vodnú stopu, tvrdia environmentalisti. Riešením nie sú ani tašky z rozložiteľných, biodegradovateľných plastov.

 

„Kompostovateľné igelitky sú vyrobené z prírodných materiálov, ktoré sa prirodzene rozkladajú – z kukuričných a rastlinných škrobov a organických olejov. V mori sa rozložia za tri mesiace,“ priblížili s tým, že vedci nedokážu odhadnúť, čo spôsobujú rozkladajúce látky.

 

SAŽP pripomenula, že jedným z krokov v boji proti plastovým taškám bolo na Slovensku ich spoplatnenie v roku 2018. Tým ich spotreba klesla.

 

„Spoplatnenie igelitiek však problém úplne nerieši a je potrebné hľadať alternatívne možnosti balenia nákupov,“ skonštatovala. Agentúra sa v rámci júnovej výzvy zameriava na nahradenie čo najväčšieho počtu plastových tašiek znovupoužiteľnými taškami a vreckami alebo kompostovateľnými vreckami.

 

Možno vás zaujme: Klimatické zmeny v Alpách je možné pozorovať aj z vesmíru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies