Herec zo seriálu Star Trek vyletí na orbitu na rakete od Jeffa Bezosa!

NETKY.SK • 5 Október 2021, 13:42 • 2 min
Herec zo seriálu Star Trek vyletí na orbitu na rakete od Jeffa Bezosa!

KALIFORNIA - Známa tvár William Shatner, ktorý stvárnil kapitána Kirka zo seriálu Star Trek, poletí v utorok (12. októbra) do vesmíru na suborbitálnej rakete New Shepard.

slovakia

left justify in out

Počas včerajšieho dňa o tom informovala agentúra AFP s odvolaním sa na  spoločnosť Jeffa Bezosa Blue Origin. Herec William Shatner na tlačovej besede uviedol, že je to pre neho ako zázrak, pretože o vesmíre zatiaľ iba počúval, teraz však dostal príležitosť, vidieť ho na vlastné oči. Kanadský herec sa vo svojich 90-rokoch zároveň zapíše do histórie ako najstarší pasažier, ktorý poletí do vesmíru. 

 

 

 

Len bude trvať približne 10 minút, kedy sa posádka dostane tesne nad tzv. Karmánovu hranicu, teda do výšky 100 kilometrov nad morom. Tá sa vo všeobecnosti považuje za hranicu medzi zemskou atmosférou a kozmickým priestorom.

 

img

 

Súčasťou posádky bude aj viceprezidentka Blue Origin pre misie a lety Audrey Powersová, bývalý inžinier Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Chris Boshuizen, ktorý spoluzakladal satelitnú spoločnosť Planet Labs, a tiež spoluzakladateľ klinickej výskumnej platformy Medidata Solutions Glen de Vries.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Jeff Bezos to dokázal! Spolu s tromi ďalšími ľuďmi absolvoval úspešný let do vesmíru!

 

Ako agentúra AFP pripomína,  propagovaný let je naplánovaný v čase, keď spoločnosť čelí kritike pre jej údajne nepriateľské a sexistické pracovné prostredie. Na zlé pracovné podmienky v Bezosovej firme upozornila bývalá šéfka oddelenia pre komunikáciu so zamestnancami Alexandra Abramsová.

 

img

 

Tá v dlhom liste popísala sťažnosti teraz už minimálne 20 bývalých zamestnancov Blue Origin. Spoločnosť obvinenia odmieta a vo vyhlásení sa zaviazala, že každú sťažnosť svojich pracovníkov bude dôkladne preverovať. 

 

Prvý let New Shepard s posádkou sa uskutočnil 20. júla. Raketa vtedy úspešne odštartovala, dosiahla hranicu vesmíru a bezpečne sa vrátila na Zem. 

 

Prečítajte si tiež: Spoločnosť Jeffa Bezosa dostala zelenú na lety do vesmíru s ľuďmi



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies