Víťazom opakovaných prezidentských volieb v Keni je úradujúci prezident Kenyatta

NETKY.SK • 30 Október 2017, 16:48 • 2 min
Víťazom opakovaných prezidentských volieb v Keni je úradujúci prezident Kenyatta

NAIROBI - Víťazom opakovaných prezidentských volieb v Keni sa v pondelok stala úradujúca hlava štátu Uhuru Kenyatta. Voľby vo veľkej miere bojkotovala opozícia a jej stúpenci.

slovakia

left justify in out

Prezident získal 98 percent hlasov, podporilo ho 7,5 milióna voličov, vyplýva z pondelkového vyhlásenia šéfa volebnej komisie Wafulu Chebukatiho.

 

Kenský opozičný líder Raila Odinga označil v nedeľu (29. októbra) opakované prezidentské voľby v krajine za frašku a vyzval na ich opätovné uskutočnenie v priebehu 90 dní. Odinga zdôraznil, že štvrtkové (26. októbra) opakované voľby nemôžu byť platné vzhľadom na nízku účasť voličov. Súčasný prezident Uhuru Kenyatta okrem toho nemal skutočného protikandidáta, keďže Odinga ako hlavný opozičný líder hlasovanie bojkotoval.

 

Podľa Odingu úradujúci prezident nemohol - vzhľadom na nízku, len zhruba tretinovú účasť - reálne získať viac než 3,5 milióna hlasov.

 

Kenyatta zvíťazil už v prezidentských voľbách v auguste, ktorých výsledky následne anuloval najvyšší súd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies