Zástupcovia koalície: Otázky referenda sú protiústavné

NETKY.SK • 25 August 2022, 06:00 • 2 min
Zástupcovia koalície: Otázky referenda sú protiústavné

BRATISLAVA - Smeru a opozičným stranám sa podarilo vyzbierať dostatočný počet hlasov na vyhlásenie referenda.

slovakia

left justify in out

Prezidentka sa však ešte počas zbierania podpisov vyjadrila, že sa znovu obráti na Ústavný súd minimálne s jednou referendovou otázkou. Pripomeňme si, že opozičné strany už raz vyzbierali potrebné podpisy, prezidentka sa aj vtedy obrátila na Ústavný súd a referendum nevyhlásila.

 

img

 

Opozičné strany, najmä Smer a Hlas, ju odvtedy obviňujú, že zmarila slobodné právo občanov rozhodnúť o svojej budúcnosti. Predseda Smeru Robert Fico dnes vyhlásil, že Zuzana Čaputová má teraz len dve možnosti. Buď sa postaví za Matoviča, alebo za ľudí. 

 

img

 

Člen strany Za ľudí, Juraj Šeliga, sa na svojom Facebooku vyjadril, že prezidentka nebude mať ani teraz inú možnosť, ako sa obrátiť na Ústavný súd, pretože referendové otázky sú zjavne protiústavné. Jeho bývala kolegyňa zo strany, ministerka spravodlivosti Mária Kolíková, ktorá aktuálne pôsobí za stranu SaS, skonštatovala, že Zuzanu Čaputovú čaká ťažká voľba. 

 

img

 

„Otázky považujem za ústavne problematické. Robert Fico to ako právnik určite veľmi dobre vie. Urobil veľkú aktivitu s ľuďmi. Teraz to bude mať na stole pani prezidentka. Postavil ju pred ťažkú politickú otázku," uviedla Mária Kolíková. 

 

Dodala, že rozumie úvahám o legislatívnom zakotvení možnosti predčasných volieb. „Je dobré, aby sme k tomu mali dobrú ústavnoprávnu úpravu. Je dobré, aby sa to robilo nie pod politickými pojmami-dojmami," podotkla. 

 

Zo sveta: Zelenskyj: Svet si musí konečne uvedomiť, že je závislý od Ukrajiny!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies