Víťazom doplnkových volieb do federálneho Senátu je demokrat Jones

NETKY.SK • 29 December 2017, 07:27 • 2 min
Víťazom doplnkových volieb do federálneho Senátu je demokrat Jones

MONTGOMERY - Za víťaza nedávnych doplnkových volieb do amerického Senátu v štáte Alabama vo štvrtok oficiálne vyhlásili demokrata Douga Jonesa.

slovakia

left justify in out

Štátne volebné úrady tak urobili po tom, ako nenašli dôkazy o tvrdeniach jeho republikánskeho súpera Roya Moora o údajných nezrovnalostiach.

 

Jones dostal vo voľbách 12. decembra o približne 22-tisíc hlasov viac ako Moore. V tejto súvislosti sa píše o historickom víťazstve, pretože v hlboko republikánskej Alabame sa kandidát Demokratickej strany presadil v senátnych voľbách po prvý raz za štvrťstoročie.

 

Moore, bývalý predseda Najvyššieho súdu Alabamy, ktorý mal podporu prezidenta Donalda Trumpa, odmietol uznať porážku a štvrtkové oficiálne potvrdenie výsledkov sa pokúsil na poslednú chvíľu zvrátiť aj žalobou, tú však sudca zamietol. Jeho kandidatúru oslabil škandál, keď ho v novembri štyri ženy obvinili, že ich ešte ako tínedžerky pred niekoľkými desaťročiami sexuálne obťažoval.

 

Potvrdenie Jonesovho víťazstva znamená, že prevaha Republikánskej strany v Senáte Kongresu USA sa zníži - republikáni v ňom budú mať 51 členov, pričom demokratov a nezávislých bude 49.

 

Jones, bývalý federálny prokurátor, zloží prísahu federálneho senátora 3. januára a do roku 2021 bude zastávať kreslo za Alabamu uvoľnené súčasným ministrom spravodlivosti Jeffom Sessionsom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies