Vinárom a vinohradníkom sme vyčlenili viac financií na poistenie úrody

NETKY.SK • 29 September 2017, 16:10 • 2 min
Vinárom a vinohradníkom sme vyčlenili viac financií na poistenie úrody

BRATISLAVA - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka MPRV (SR) poskytuje slovenským vinárom a vinohradníkom viaceré možnosti podpory.

slovakia

left justify in out

V rámci spoločnej organizácie trhu s vínom za rok 2017 podľa jej informácií predpokladá agrorezort vyplatenie finančných prostriedkov v hodnote viac ako 5 miliónov eur. MPRV reaguje aj na aktuálne potreby vinárov a vinohradníkov v súvislosti s výkyvmi počasia a v rámci ročného opatrenia na poistenie úrody zvyšuje schválené financie na 350.000 eur.

 

Vinári aj vinohradníci môžu zároveň žiadať o podporu z Programu rozvoja vidieka (PRV) SR, napríklad na nákup strojov na spracovanie hrozna a výroby vína, či do integrovanej produkcie.

 

"Slovenskí vinári a vinohradníci odvádzajú kus dobrej práce. Ich produkty sú skutočne najvyššej kvality, veď viac ako 85 % celkovej produkcie tvoria vína s chráneným označením pôvodu či chráneným zemepisným označením a čo je najpozitívnejšie, vzhľadom na takto zameranú výrobu spracovávajú vinári takmer výlučne slovenské hrozno," uviedol Juraj Kožuch, generálny riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA), patriacej pod MPRV SR.

 

"V roku 2016 sme v rámci podporného programu týkajúceho sa spoločnej organizácie trhu s vínom podporili vinohradníkov viac ako 2,6 miliónmi eur. Za aktuálny rok sme pre nich schválili až viac ako 5 miliónov eur," dodal Kožuch.

 

PPA pri podporách pre sektor vinohradníctva a vinárstva čerpá finančné prostriedky výhradne zo zdrojov Európskej únie - financované sú z EPZF (Európsky poľnohospodársky a záručný fond). Ide o podpory na reštrukturalizáciu vinohradov, poistenie úrody vinohradov, propagáciu v tretích štátoch a v členských štátoch EÚ a investície do vinárskych podnikov.

 

Podpory v sektore vinárstva a vinohradníctva sú zamerané na zlepšenie ekonomickej výkonnosti podnikov, pričom nosným a systémovým opatrením v rámci organizácie trhu s vínom, ktoré vo veľkej miere prispieva ku skvalitňovaniu produkcie, zvyšovaniu konkurencieschopnosti slovenských výrobcov vína a prispôsobovaniu sa požiadavkám európskeho trhu, je reštrukturalizácia a konverzia vinohradov. Žiadateľom o poskytnutie podpory môže byť fyzická osoba – podnikateľ, respektíve právnická osoba, evidovaná v príslušnom registri.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies