Dôležité kroky, ktoré treba premyslieť pred začatím stavby

NETKY.SK • 4 Február 2019, 16:25 • 2 min
Dôležité kroky, ktoré treba premyslieť pred začatím stavby

Rekonštrukcia staršieho domu či realizácia novostavby - oboje je náročné obdobie pre celú rodinu. Zaberá všetok voľný čas, berie energiu a prináša nečakané problémy. Aby ste ich stretli čo najmenej, je dobré vedieť čo, kedy a ako.

slovakia

left justify in out

Najdôležitejšie sú financie. Reálne premyslite finančné možnosti, urobte si rozpočtový plán a začleňte aj rozumnú rezervu. Počítajte s tým, že dôjde k navýšeniu zhruba o 10%.

 

Projekt a prípravné práce

 

Pripravenosť je základ úspechu. Vyberte šikovného architekta či projektanta a nechajte si spracovať podrobnú projektovú dokumentáciu od odborníka.

 

Ak chcete špecifický dom oslovte osobu, ktorá sa týmto typom stavby zaoberá. Zistite si, či spĺňate podmienky pre samotné začatie stavby, nechajte si spracovať dokumentáciu k domu vrátane inžinierskych sietí. Nezabudnite na prieskum prenikaniu radónu do objektu, musíte poznať základové podmienky v mieste stavby: geologický prieskum, hladinu spodnej vody.

 

img

 

Povolenie na začatie stavby

 

Než zavítate na úrad, vopred sa informujte, aké všetky dokumenty musíte mať. Dôležitý je doklad o vlastníctve pozemku, najlepšie ho zaistíte výpisom z katastra nehnuteľností. Predložte v troch kópiách aj projektovú dokumentáciu od autorizovanej osoby.

 

Musia byť vyriešený aj prístup na pozemok a napojenie na inžinierske siete. V tejto chvíli je vybraná aj dodávateľská firma. Pri rekonštrukcii staršieho domu je podstatné, či zasahujete do nosných konštrukcií domu, nutné je stavebné povolenie, alebo ak nie stačí ohlásenie.

 

Nedovoľte aby sa na vás dodávateľ priživoval

 

Dbajte na dobré referencie, zistite si o firme maximum informácií, pozrite sa na reálne stavby, preverte, či má dostatok skúseností.

 

Rozhodne využite aj služby právnika, ktorý pripraví návrh zmluvy ohľadne stavby domu. Dôležité je zamerať sa na zaistenie termínov a kvality dodania stavieb, aby dodávateľ nemohol stavbu predlžovať a jednoducho meniť kvalitu používaných vecí. Ďalej je dôležité ustrážiť si nastavenie ceny, aby ste neboli prekvapení povinnosťou platiť tzv. Práce naviac.

 

img

 

Dôležitá je poistka

 

Nezačínajte stavať bez poistenia. Pri uzatváraní zmluvy sa dôkladne zoznámte s tým, čo sa skrýva vo výlukách k poisteniu nehnuteľností. V prípade rekonštrukcie nezabudnite poistiť aj existujúce susediace stavby: záhradné domčeky, studne, oplotenie, bazén. 

 

Tiež myslite na poistenie zodpovednosti vlastníka budovy a pozemku. Pripoistením stavby chránite predovšetkým sami seba. Bez poistenia ani nezačínajte stavať či rekonštruovať. Poistnú čiastku voľte tak, aby zodpovedala skutočnej hodnote všetkých vecí na stavbe.

 

img

 

Realizácia stavby

 

Rozostavané domy sú terčom zlodejov a je ľahké sa do nich vlámať, preto nenechávajte na stavbe drahé veci. Alarmy sú nenápadné a nie sú závislé na elektrickej energii. Môžu vám na diaľku dať okamžite správu a zároveň zalarmovať bezpečnostnú službu, ktorá na miesto vyšle hliadku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona