Na ostrove La Palma evakuovali ďalšie stovky ľudí. K ich obydliam sa nebezpečne priblížila láva

NETKY.SK • 12 Október 2021, 18:13 • 2 min
Na ostrove La Palma evakuovali ďalšie stovky ľudí. K ich obydliam sa nebezpečne priblížila láva

LA PALMA - V sobotu situáciu na ostrove skomplikovalo odtrhnutie časti kráteru, ktorá vytvorila novú lávovú rieku.

slovakia

left justify in out

Úrady na španielskom ostrove La Palma v utorok evakuovali viac ako 700 ľudí z mestečka La Laguna. K ich domovom sa totiž približovala láva vytekajúca zo sopky Cumbre Vieja"Boli sme nútení evakuovať ďalšiu oblasť. Láva sa približuje pomaly. Ľudia by mali mať čas na to, aby si vzali doklady, osobné veci a čokoľvek cenné," uviedol technický riaditeľ úradu pre núdzové plánovanie v prípade sopečnej činnosti (Pevolca) Miguel Ángel Morcuende. 

 

 

Dobrou správou je, že na ostrove zrušili zákaz vychádzania, ktorý nariadili z dôvodu silného zadymenia približne 3 000 obyvateľom dvoch obcí. Napriek tomu, že letisko na ostrove ostáva aj naďalej otvorené, dnes museli zrušiť 11 letov. Mnohé ďalšie zas pre sopečnú aktivitu meškali.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ostrov La Palma sa zahalil do hustého čierneho dymu! Úrady nariadili lockdown

 

Na ostrove v priebehu utorka zaevidovali 64 seizmických otrasov, najsilnejší mal magnitúdu 4,1Sopka La Cumbre Vieja sa rozprestiera na južnom hrebeni ostrova La Palma, kde žije asi 85 000 obyvateľov. K jej erupcii došlo 19. septembra. Sopka vychrlila sopečný popol a lávu, ktorá po svahu pomaly stekala k pobrežiu a následne začala vtekať do vôd Atlantického oceánu.

 

Od výbuchu sa na vulkáne vytvorilo viacero trhlín. V soboru sa opäť zrútila časť kráteru sopky, čo spôsobilo vznik novej lávovej rieky tečúcej smerom k moru, ktorá zničila domy v meste Todoque, ako aj priľahlé avokádové a banánové plantáže.

 

 

Sopka od výbuchu zničila už takmer 1 200 budov a 600 hektárov pôdy. Úrady evakuovali približne 6 700 ľudí. Obete na životoch ani zranených si však zatiaľ erupcia vďaka včasnej evakuácii nevyžiadala.

 

Prečítajte si tiež: Ostrov La Palma, kde vybuchla sopka, bude v budúcnosti o niečo väčší

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona