Výstražný štrajk nemeckých železničiarov nebude, odbory a spoločnosť Deutsche Bahn sa dohodli

NETKY.SK • 14 Máj 2023, 11:00 • 2 min
Výstražný štrajk nemeckých železničiarov nebude, odbory a spoločnosť Deutsche Bahn sa dohodli

BERLÍN - Výstražný 50-hodinový štrajk zamestnancov nemeckých železníc, ktorý sa mal začať 14. mája o 22.00 h, sa nakoniec neuskutoční. Odborová organizácia EVG, ktorá ho vyhlásila, dosiahla totiž dohodu s vedením spoločnosti Deutsche Bahn (DB), informuje agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Deutsche Bahn v piatok oznámila, že podala na súde vo Frankfurte nad Mohanom žiadosť o zastavenie varovného štrajku. Súd o nej rokoval v sobotu. Štrajk mal zasiahnuť diaľkové a regionálne spoje aj nákladnú železničnú dopravu. Štrajkom chceli odborári dosiahnuť medziročné zvýšenie platov o 12 percent, aby sa mohli lepšie vyrovnať so stúpajúcou infláciou. Odborová organizácia EVG zastupuje 230.000 zamestnancov z viac ako 50 dopravných spoločností vrátane DB.

 

Vedenie DB doteraz ponúklo rast platov o päť percent v dvoch fázach a k tomu jednorazový "inflačný bonus" vo výške 2500 eur, čo odborári odmietli. Inflácia v Nemecku sa počas posledných mesiacov mierne znížila, v apríli dosahovala 7,2 percenta. Pracovníci rôznych odvetví vrátane dopravy, zdravotníctva či školstva preto v uplynulých mesiacoch zorganizovali viacero štrajkov za lepšie pracovné podmienky. Železničná doprava v Nemecku bola zatiaľ najviac ochromená koncom marca počas masívneho štrajku zvolaného odborovými organizáciami EVG a Ver.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies