Vinári pozor na prijímanie objednávok zo zahraničia, mohli by ste prísť o tovar aj o peniaze

NETKY.SK • 13 Apríl 2017, 19:16 • 2 min
Vinári pozor na prijímanie objednávok zo zahraničia, mohli by ste prísť o tovar aj o peniaze

Praha – Znojemský vinár skoro prišiel o víno v hodnote 1,5 milióna českých korún (55-tisíc eur).

slovakia

left justify in out

Vinárstvo Lahofer prijalo objednávku z Francúzska na obrovské množstvo vína, ktorá po celý čas vyzerala dôveryhodne. No opak bol pravdou, išlo o rafinovaný podvod. Víno zachránil vodič kamiónu na poslednú chvíľu, nezdalo sa mu totiž miesto, kde mal tovar doručiť.

 

Do vinárstva prišla objednávka na odber znojemského vína, všetko nasvedčovalo tomu, že ide o seriózny záujem z francúzskeho obchodného reťazca. „Komunikovali sme spolu nielen cez e-maily, ale aj telefonicky. Až oveľa neskôr sme zistili, že hovory boli vedené odniekiaľ z Pobrežia Slonoviny, aj napriek tomu že predvoľba telefónneho čísla bola francúzska“, uviedol obchodný riaditeľ Lahoferu Daniel Smola.

 

Vinárstvo na základe svojich dlhoročných skúseností overovalo relevantnosť odberateľa všetkými možnými spôsobmi. Podvodníkom sa podarilo oklamať dokonca aj Medzinárodnú poisťovaciu spoločnosť, ktorá má za úlohu preverovanie exportov. Do spoločnosti zaslali falošné výpisy obchodného registra, účtovných uzávierok a ostatných dokumentov potrebných pri overovaní. Falošné doklady boli žiaľ iba perfektne vyrobené falzifikáty.

 

„Každú našu exportnú zásielku sa snažíme poistiť. Ale poisťovacia spoločnosť preveruje príjemcu, teda obchodný reťazec. Problém bol však v tom, že za tento reťazec sa vydával niekto iný“, poznamenal Smola. Keď sa zdalo, že je všetko v poriadku, vinárstvo poslalo kamión plný vína do Francúzska.

 

Na to, že je niečo v neporiadku prišiel až vodič kamiónu priamo na mieste. „Keď dorazil na miesto určenia povedali mu, že majú plné sklady a že je nutné previezť zásielku na iné miesto. Miesto náhradnej vykládky bolo v nejakej dedine, v akejsi stodole, čo sa vodičovi nezdalo“, popisuje Smola.

 

Hneď ako vodič ohlásil tieto skutočnosti vinárstvu, tí okamžite zalarmovali francúzsku políciu a víno sa im podarilo odviezť naspäť do ČR. Znojemské vinárstvo varuje ostatných vinárov, aby boli opatrný pri prijímaní objednávok zo zahraničia.

 

Šéf Národného vinárskeho centra vo Valticiach Pavol Krška všetkým vinárom odporúča, „Ideálne je mať osobný kontakt. Zistiť si, či má kupec veľkoobchod alebo veľkosklad a overiť si to na vlastné oči. Opatrnosti nie je nikdy dosť, preto si treba overiť aspoň prvú objednávku a snažiť sa si dohodnúť buď platbu formou zálohovej faktúry alebo za hotovosť pri odovzdávaní tovaru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies