FDA zrušila povolenie na použitie hydroxychlorochínu pri liečbe COVID-19

NETKY.SK • 16 Jún 2020, 11:46 • 2 min
FDA zrušila povolenie na použitie hydroxychlorochínu pri liečbe COVID-19

WASHINGTON - Americké regulačné úrady v pondelok zrušili povolenie na použitie hydroxychlorochínu pri liečbe ochorenia COVID-19. Dôvodom sú pribúdajúce dôkazy o jeho neúčinnosti a vážnych vedľajších účinkoch.

slovakia

left justify in out

Americká Správa potravín a liečiv (FDA) konštatuje, že hydroxychlorochín a chlorochín pravdepodobne nie sú účinné a s odvolaním sa na správy o tom, že spôsobujú vážne srdcové problémy, uvádza, že nepotvrdené benefity liekov "nevyvažujú známe a možné riziká".

 

Komplikácie s liečivami
V samostatnom stanovisku tiež FDA varovala lekárov, aby ich nepredpisovali spolu s remdesivirom, ktorý ako jediný zatiaľ dokázateľne pomáha pacientom s COVID-19.

 

Hydroxychlorochín a chlorochín totiž podľa FDA môžu znížiť účinnosť remdesiviru, ktorého použitie úrad schválil v máji.

FDA v pondelok informovala, že dostala takmer 390 správ o komplikáciách spôsobených liečivami, vrátane vyše stovky vážnych srdcových problémov. Tieto správy sú pritom nekompletným pohľadom na komplikácie, pretože mnohé vedľajšie účinky zostávajú nenahlásené.

 

Traja zo štyroch autorov požiadali o stiahnutie štúdie o hydroxychlorochíne

 

Trump oznámil, že užíva antimalarikum hydroxychlorochín

 

Liek na koronavírus? Francúzsky vedec uverejnil úspešné výsledky

 

Intenzívna diskusia
Hydroxychlorochín sa stal témou intenzívnej diskusie, odkedy ho v marci začal propagovať americký prezident Donald Trump, ktorý neskôr šokoval verejnosť, keď tvrdil, že ho sám berie ako prevenciu.

 

Liek sa dlhodobo používa na liečbu malárie, lupusu a reumatoidnej artritídy, žiadne väčšie štúdie však doteraz nedokázali, že by bol bezpečný alebo efektívny pre pacientov s koronavírusom. Môže pritom spôsobovať problémy so srdcovým rytmom, extrémne znižovať krvný tlak a tiež poškodzovať svaly a nervy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies