Vietnamci sa búria: Pri protičínskych protestoch došlo k vypáleniu viacerých tovární, zomrelo 24 ľudí!

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 06:59 • 2 min
Vietnamci sa búria: Pri protičínskych protestoch došlo k vypáleniu viacerých tovární, zomrelo 24 ľudí!

HANOJ - Najmenej 24 ľudí, piatich Vietnamcov a 16 osôb zdravotníckymi zdrojmi označených za Číňanov, zahynulo pri útoku rozvášneného davu ľudí, ktorí podpálili a vyrabovali v stredu množstvo tovární zahraničných majiteľov vo Vietname. Zranenia utrpelo okolo 100 ľudí.

slovakia

left justify in out

"Do nemocnice bolo v noci (na stredu) privezených okolo 100 ľudí. Mnoho z nich je Číňanov. Ďalších očakávame dnes ráno," uviedol jeden z ošetrujúcich lekárov v telefonickom rozhovore s agentúrou Reuters.
      

Nepokoje v priemyselných parkoch neďaleko Ho Či Minovho Mesta sú najvážnejším prejavom občianskej nespokojnosti v krajine za ostatné roky.
      

K incidentom v provincii Binh Duong došlo po protestoch zhruba 20.000 pracovníkov priemyselných parkov, najmä oceliarne taiwanskej firmy Formosa. Menšie skupiny mužov zaútočili na továrne, o ktorých sa domnievali, že patria čínskym spoločnostiam. V skutočnosti však mnohé z nich prevádzkovali firmy z Taiwanu alebo Južnej Kórey.
      

Podľa vyhlásenia miestnej vlády boli protesty spočiatku pokojné, neskôr sa ich však ujali "extrémisti", ktorí podnecovali ľudí, aby prenikli do tovární. Najmenej 15 prevádzok sa im podarilo podpáliť, stovky ďalších vyrabovali alebo spustošili. Protičínske nálady pramenia v rozhodnutí Pekingu inštalovať ťažobnú plošinu vo vodách Juhočínskeho mora, na ktoré si robí nárok Hanoj.
      

Vietnam začiatkom mesiaca vyslal do spornej oblasti plavidlá, ktoré sa tam dostali do konfrontácie s čínskymi loďami strážiacimi plošinu. Nízke mzdy prilákali do Vietnamu investorov z celého sveta, pričom Číňania tam investovali vlani 2,3 miliardy dolárov. Peking ustúpiť nehodlá a dnešné reakcie označil za prehnané.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies