Vietnam potvrdil prvé dva prípady vírusu Zika

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 09:22 • 2 min
Vietnam potvrdil prvé dva prípady vírusu Zika

HANOJ - Vietnam potvrdil prvé dva prípady výskytu vírusu Zika v krajine. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na internetový denník Vnexpress.

slovakia

left justify in out

Vnexpress citoval vietnamského viceministra zdravotníctva Nguyen Thanh Longa, podľa ktorého mali dve ženy vo veku 64 a 33 rokov pozitívne testy na prítomnosť vírusu. Ženy majú horúčky, vyrážky a začervenané oči. Mladšia z nich je vo ôsmom týždni tehotenstva.

 

Vietnamské úrady celkovo testovali na prítomnosť vírusu 1215 vzoriek odobratých v 32 provinciách krajiny. Zika sa potvrdila len u uvedených dvoch žien.

 

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) bol vírus zaznamenaný už v 61 krajinách a územiach, väčšinou v Latinskej Amerike a v západnom Tichomorí.

 

Väčšina ľudí napadnutých vírusom nemá žiadne príznaky. U niektorých sa prejaví miernym a krátkym ochorením, avšak u tehotných žien je infekcia spájaná s úmrtím plodu a potenciálnymi vrodenými poruchami, napríklad s narodením detí s abnormálne malými hlavami. Takéto prípady hlásia najmä z Brazílie.

 

Predstavitelia vietnamského ministerstva zdravotníctva v súvislosti s výskytom vírusu zika vyzvali ľudí, aby spávali s ochrannými sieťkami proti komárom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies