Viete, čo je to "sval predstavivosti" a využívate ho?

NETKY.SK • 4 Október 2023, 15:00 • 2 min
Viete, čo je to "sval predstavivosti" a využívate ho?

Máte pod kontrolou svoje myšlienky a predstavy? Možno keby sme si uvedomovali, že akákoľvek, aj tá najbizarnejšia či najnevinnejšia myšlienka má vplyv na náš deň a celý život, dávali by sme si na stav našej mysle, myšlienok a predstáv oveľa väčší pozor.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prostredie, v ktorom sme vyrastali, to, čo nás ovplyvňovalo, čo sme počúvali od autorít, to, na základe čoho sme si vytvárali presvedčenia o sebe, svojom úspechu, hodnote, životnej ceste a celom svete, to všetko sa od prvých rokov zapisuje do našej mysle, ovplyvňuje naše chovanie, rozhodovanie, reakcie.

Inými slovami a možno trochu zjednodušene: čo si myslíš a predstavuješ, to sa ti deje. Ak dopredu všade vidíme čierne scenáre, vykresľujeme si v mysli, že sa niečo nepodarí, že nás niekto odmietne, dostaneme sa do konfliktu, zle to skončí... podľa toho sa nám bude v živote aj dariť, resp. nedariť.

Na opačnom póle sú ľudia, ktorých nielenže takéto čierne myšlienky nenapadajú a dokážu ich skrotiť už v zárodku, ale ktorí vďaka správnemu používaniu svojej predstavivosti dokážu prísť na mnohé prevratné myšlienky, vynálezy.

Je to tak, predstavivosť ovplyvňuje všetko v našom živote, od duševného aj fyzického zdravia, osobnej sféry, vzťahov až po profesionálne úspechy či pocity životného naplnenia. Schopnosť predstavovať si veci preniká celou našou existenciou. Ovplyvňuje všetko, čo robíme, o čom premýšľame a čo vytvárame.

Preto stojí za to na chvíľu sa zamyslieť, ako by ste mohli svoju predstavivosť využívať efektívnejšie a cieľavedomejšie, aby vám nie škodila a hatala vaše plány a sny, ale naopak, pomohla kráčať životom radostne a úspešne.

Nie je nič detinské, hlúpe ani naivné na tom, aby sa predstavivosť stala dôležitou súčasťou vašich životov. A čím viac budete svoju predstavivosť používať, tým silnejší bude váš "sval predstavivosti". Budete príjemne prekvapení, keď sa naučíte túto schopnosť denne používať a využívať tento bohatý zdroj nekonečných možností.

Všetci úspešní ľudia, inovátori, vynálezci, lídri majú spoločné okrem iného to, že bolo pre nich samozrejmé vo svojom živote využívať okrem už dostupných vedomostí aj vlastnú predstavivosť. Pozrite sa na Leonarda Da Vinciho, Einsteina, Steve Jobsa, alebo Elona Muska. Všetko to boli a sú veľkí „snílkovia“, ktorí svoje diela najprv videli vo svojej mysli.

Ako teda začať cvičiť svoju predstavivosť, aby sa stala každodennou súčasťou našich životov a mohli sme aj my kráčať za svojimi snami dôraznejšie?

1. Začnite s cieľom:
Prvým krokom je, že najprv poznať svoj cieľ a mať predstavu o tom, čo chcete dosiahnuť. Podobne ako pri stavbe domu – najprv musíte mať na papier celkový projekt, od základov až po strechu. Je nesmierne dôležité mať jasnú predstavu o tom, ako bude vyzerať konečný výsledok. Boli by ste prekvapení, koľko ľudí nemá ani len zhruba jasnú víziu toho, čo vlastne chcú dosiahnuť a ako k tomu chcú dospieť, a pritom sa neustále sťažujú, že sa im v živote nedarí. Nesústreďte sa na prekážky, ktoré sa vám stavajú do cesty (a nevyhnutne budú), ale na cieľ, ktorý treba mať stále pred očami. Musíte mať jasnú víziu a hlavne vedieť, prečo je pre vás váš cieľ taký dôležitý.

 

2. Nájdite si cieľ, ktorý vám naozaj dáva zmysel
Posledná veta predošlého bodu je alfou a omegou úspešných ľudí. Nedosahujte výsledky len pre dosahovanie. Dajte si t námahu spoznať, kto vlastne ste, aké máte výnimočné dary, schopnosti, aké je vaše miesto na tomto svete. Tak sa ciele a s nimi spojené vízie stanovujú oveľa ľahšie. Skrátka, vaše ciele by vám mali dávať vnútorné naplnenie, mali by mať hlbší presah ako len – som úspešný, dokázal som niečo! Ak vaše ciele a cesta za nimi naozaj do hĺbky napĺňa vašu dušu, ste na správnej dráhe. Hľadajte hlbší význam a ďalšie a ďalšie dvere sa vám budú otvárať akoby samé. Správny cieľ je sprevádzaný aj typickou neuhasiteľnou vášňou, ktorá vám dáva silu pokračovať znova a znova, aj po neúspechoch a pádoch.

3. Neváhajte zapojiť aj predstavivosť druhých
Je oveľa ľahšie odradiť ľudí od predstavivosti, ako ju podporiť, najmä, ak to nie je súčasťou a zvykom vašej pracovnej kultúry. No skúste byť vy ten prvý, kto začne ostatných povzbudzovať, aby prekročili doterajšie, obmedzujúce spôsoby myslenia a skúsili otvoriť dvere svojej predstavivosti. Možno budete prekvapení, že v kolektíve viacerých otvorených hláv sa zrazu začnú rodiť neuveriteľné nápady. Radšej sa ozvať s naoko bláznivým a šialeným nápadom, ako zostať navždy v limitoch skostnateného myslenia a nikam sa nepohnúť.

4. Nekompromisne odstavujte škodcov!
Škodcovia sú v tomto prípade negatívne predstavy, myšlienky deštrukcie, pochybnosti, strachu, ktoré vás chcú naplašiť, odradiť, zmiasť, zastaviť. Tieto čierne myšlienky sa vám budú chcieť za každú cenu natlačiť do mysle práve preto, aby nedostali priestor pozitívne, konštruktívne a jasné vízie, ktoré vás povedú do budúcnosti. Ak taký škodca zaútočí, nevyčítajte si to, je to normálne. No dávajte si pozor, aby bol hneď identifikovaný a vyhostený, aby ste mu nedali čas sa v mozgových závitoch zahniezdiť a rozširovať ako mor.

5. Kreslite, píšte
Ak chcete svoje predstavy a vízie ešte posilniť, nájdite si čas, že si ich budete zapisovať do denníka. Čím podrobnejšie detaily sa vám podarí zachytiť, tým lepšie. Čierne na bielom sa ako keby ešte viac potvrdzuje, je to dohoda vás s vami, záväzok. Navyše, samotným písaním sa pod vašou rukou detaily vašich vízií ešte lepšie vyjasňujú. Buďte trpezliví, aj ak sa vám zdá, že tú víziu nevidíte: píšte, píšte, píšte a zrazu vám predstava vyskočí spod ruky priamo na riadok. Niekomu pomáha aj svoje predstavy si kresliť a vystaviť obrázok na viditeľné miesto. Všetko napísané, vizualizované, viditeľné vás vo vašom smere ešte viac podporuje.

6. Počúvajte svoje vnútorné dieťa
Aj keď sme už dospelí a naša vízia sa týka pracovných detí, naše vnútorné dieťa nám v našom procese predstavivosti vždy môže ohromne pomôcť. Vnútorné dieťa v nás je tá autentická, úprimná osoba, ktorá je majiteľom tých skutočných snov a túžob, ešte nepoškvrnených svetom, jeho obmedzeniami, klamlivými presvedčeniami, zhubnými vplyvmi. Vnútorné dieťa vie. Čo je naozaj váš sen, ako by to malo vyzerať, kam chce vaše srdce smerovať. Majte dobrý zvyk pravidelne sa so svojím vnútorným dieťaťom kontaktovať. Je to dobré pre vašu dušu, zdravie aj predstavivosť!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies