Koronavírus sa rozšíril extrémne rýchlo, postupne sa mení a adaptuje

NETKY.SK • 14 Máj 2020, 17:02 • 2 min
Koronavírus sa rozšíril extrémne rýchlo, postupne sa mení a adaptuje

Nový koronavírus SARS-CoV-2 po svete koloval už na konci minulého roka a už vtedy sa extrémne rýchlo rozšíril. Nebude teda zrejme možné nájsť prvého nakazeného.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Plynie to z analýzy britských vedcov z genetického inštitútu londýnskej univerzity UCL, ktorí preskúmali vzorky odobraté viac ako 7600 nakazeným na celom svete. Vírus, ktorý mutuje, je podľa štúdie vo fáze adaptácie na ľudského hostiteľa.

 

Mení sa, no neznamená to, že je horší

"Vírus sa mení, ale to samo o sebe neznamená, že je horší. Všetky vírusy prirodzene mutujú. Mutácie samy o sebe nie sú zlé a neexistujú dôkazy pre tvrdenie, že SARS-CoV-2 mutuje rýchlejšie alebo pomalšie, než by sme očakávali," povedal genetik z UCL Francois Balloux.

 

"Zatiaľ nemôžeme povedať, či sa SARS-CoV-2 mení vo viac či v menej smrteľný a nákazlivý vírus," doplnil.

 

Balloux s kolegami vytiahol génové sekvencie vírusu z globálnej databázy, pričom vedci porovnávali vzorky získane v rôznom čase na rôznych miestach. Koronavírus podľa nich začal napádať ľudí na konci minulého roka.

 

 

Vedci vylučujú niektoré scenáre

"To vylučuje akýkoľvek scenár, ktorý predpokladal, že SARS-CoV-2 mohol cirkulovať dávno predtým, než bol identifikovaný a už infikoval veľkú časť populácie," stojí v štúdii uverejnenej v časopise Infection, Genetics and Evolution.

 

To znamená, že si ľudia na vírus zatiaľ nevytvorili imunitu alebo protilátky. To by oslabilo hrozbu pandémie. 

 

"Každý v to dúfal, aj ja," priznal Balloux CNN. Teraz odhaduje, že vírusu mohol byť vystavený nanajvýš desatine svetovej populácie, ale zrejme je to oveľa menej.

 

 

Príliš nový vírus

"Je veľmi nový," povedal Balloux, podľa ktorého k prenosu z netopierov na človeka - možno ešte cez ďalší medzičlánok - došlo nedávno. 

 

"Sme naozaj, naozaj presvedčení, že k preskoku zo zvieracieho nositeľa došlo na konci minulého roka," dodal genetik.

 

Ukazovať na to má zhoda genetických sekvencií vírusov so spoločným predkom. Balloux zmienil, že vzorky vírusu z celého sveta majú viac mutácií, ale sú to veľmi podobné mutácie.

 

Výskum londýnskych genetikov odhalil takmer 200 opakujúcich sa genetických mutácií koronavírusu, ktoré podľa nich ukazujú, ako sa môže vírus vyvíjať pri šírení v populácii.

 

Podľa spoluautora štúdie Françoisa Ballouxa možno značnú časť genetických variácií vírusu nájsť vo všetkých najpostihnutejších krajinách. 

 

Na základe toho sa vedci domnievajú, že sa vírus rozšíril do sveta veľmi rýchlo krátko potom, čo vypukla prvá epidémia v Číne. Presné miesto, odkiaľ sa vírus začal šíriť, sa výskumníkom identifikovať nepodarilo.

 

Tím tiež našiel genetické dôkazy, že vírus nakazil ľudí v Európe, USA a inde týždne, možno až mesiace predtým, než boli nahlásené prvé prípady v januári a vo februári.

 

Nedávno sa potvrdilo, že vo Francúzsku bol vírus už v decembri. V Kalifornii sa našli prípady nákazy zo začiatku roka.

 

Podľa Ballouxa teda bude nemožné v každej krajine nájsť prvého nakazeného: "Všetky úvahy o snahe nájsť pacienta nula sú nezmyselné, pretože je tu veľa pacientov nula." Vírus sa jednoducho šíril medzi ľuďmi skôr, než bol detekovaný.

 

Ballouxova štúdia už bola podrobená recenzii iných odborníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies